Perayaan Gawai Dayak

Feb 13, 2017 | Views: 3,528

Gawai001

Ke hadapan sahabat-sahabat di seluruh dunia,

Saya telah menetap di Malaysia selama lebih 20 tahun dan sejak itu saya mula menghargai kepelbagaian budaya dan adat resam Malaysia. Selama itu, saya menikmati budaya dan adat resam yang wujud di Malaysia, di mana ia telah memberi inspirasi kepada saya untuk berkongsi dengan lebih lagi mengenai aspek-aspek Malaysia yang memperkayakan lagi budayanya.

Salah satu tradisi tersebut ialah Gawai Dayak, pesta menuai yang diraikan secara meluas oleh kaum Dayak di Sarawak dan Kalimantan, masing-masing sebahagian daripada Malaysia dan Indonesia di Kepulauan Borneo. Rencana ini akan tertumpu kepada perayaan Gawai Dayak di Sarawak dan kami akan membawa anda melalui asal-usulnya, aktiviti-aktiviti yang diadakan semasa pesta dan bagaimana pengunjung dapat mengambil bahagian dalam perayaan ini.

Tsem Rinpoche

 


 

Orang Dayak Sarawak

Iban people in traditional attire

Orang Iban dalam pakaian tradisional

Masyarakat Dayak di Sarawak terdiri daripada dua kelompok etnik utama, Iban dan Bidayuh serta beberapa puak kecil seperti Murut, Kelabit, Kenyah dan Kayan. Sarawak mempunyai populasi Iban tertinggi di Borneo, yang mana sekitar 745 400 orang atau 28% dari populasi negeri (berdasarkan kaji selidik pada tahun 2016) adalah orang Iban. Kelompok etnik Bidayuh yang juga digelar Dayak Darat kerana mereka secara tradisi tinggal berhampiran pergunungan batu kapur, kebanyakan mereka menetap di kawasan Selatan Sarawak. Walaupun kepercayaan asal orang Dayak kebanyakan pada Paganisme, majoriti orang Iban dan Bidayuh telah menganut agama Kristian.

A traditional Bidayuh longhouse

Rumah panjang tradisional Bidayuh

Secara tradisinya, keluarga Dayak tinggal di Rumah Panjang, disamping beberapa keluarga yang lain. Setiap rumah panjang mempunyai Tuai Rumah atau ketua rumah panjang, ketua rumah yang terpilih. Rumah panjang yang agak kecil mempunyai lebih kurang 10 hingga 30 buah bilik keluarga. Rumah panjang yang sederhana besar boleh menempatkan 31 hingga 50 buah bilik keluarga, manakala rumah panjang besar boleh mempunyai sehingga 100 buah bilik keluarga.

 

Sejarah Gawai Dayak

Dayak community during Gawai Dayak celebration in Sarawak, Malaysia

Masyarakat Dayak ketika perayaan Gawai Dayak di Sarawak, Malaysia

Gawai Dayak merupakan perayaan yang menandakan berakhirnya kitaran penanaman padi dan disambut oleh kaum etnik Dayak sebagai tanda kesyukuran ke atas hasil tuaian yang melimpah-ruah serta mendoakan hasil yang lebih baik pada tahun akan datang. Menurut Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, perayaan ini “menjadi simbol perpaduan, aspirasi serta harapan bagi komuniti Dayak.” Penerimaan Gawai Dayak dalam kebudayaan Malaysia menunjukkan bahawa pihak berkuasa mengiktiraf kepelbagaian etnik penduduk Malaysia, dan menerima adat resam yang pelbagai bagi memperkaya budaya dan identiti Malaysia.

Gawai dalam bahasa Iban bermaksud “perayaan” dan Dayak ialah nama kolektif kumpulan etnik asli di Sarawak. Gawai Dayak disambut secara rasmi pada 31 Mei dan 1 Jun setiap tahun. Walau bagaimanapun, secara tradisinya perayaan ini diraikan sehingga hujung bulan Jun. Idea untuk meraikan Gawai Dayak pertama kali dicadangkan pada tahun 1957 oleh dua orang pengacara radio tempatan, Tan Kingsley dan Owen Liang, dan cadangan mereka menerima sambutan hangat dari komuniti Dayak. Walau bagaimanapun, Sarawak masih dijajah oleh British ketika itu, dan Pentadbiran Kolonial British bimbang sekiranya membenarkan perayaan khas untuk komuniti Dayak, kumpulan etnik lain akan meminta pengiktirafan yang sama. Oleh itu, perayaan Gawai Dayak pada mulanya dikenali sebagai Hari Sarawak untuk melibatkan semua kumpulan etnik di Sarawak.

Malaysia’s Independence Ceremony at Merdeka Stadium on 31 August 1957

Upacara Kemerdekaan Malaysia di Stadium Merdeka pada 31 Ogos 1957

Pada 31 Ogos 1957, Malaysia telah mendapat kemerdekaan dari Britain dan pada 1962, Gawai Dayak diiktiraf sebagai perayaan orang Dayak. Pada 25 September 1964, setelah penubuhan Persekutuan Malaysia, 1 Jun telah diiktiraf sebagai cuti umum Gawai Dayak dan sambutan pertamanya adalah pada tahun 1965.

 

Apa yang berlaku ketika perayaan Gawai Dayak?

Penganan Iri

Penganan Iri

 

Persediaan: Makanan dan minuman

Apabila rumah panjang mengadakan Gawai Dayak, penghuninya hendaklah menyediakan makanan dan minuman terlebih dahulu. Mereka memastikan jumlah padi adalah mencukupi bagi menyediakan tuak, arak tradisional Dayak. Tuak ialah arak beras, dibuat dengan menyulingkan beras pulut dan ragi sebulan sebelum perayaan.

Ant Nest cake or also known as Sarang Semut

Kek sarang semut atau juga dikenali sebagai Sarang Semut

Tuan rumah mesti menyediakan kudapan and kuih tradisional seperti Kuih Sepit (wafer yang dilipat), Kek Sarang Semut, Cuwan (kuih beracuan) dan Penganan Iri (kuih berbentuk cakera). Kebanyakan kudapan ini, kecuali Penganan Iri, boleh disediakan beberapa hari sebelum dan disimpan di dalam balang yang kedap udara. Selalunya, ketua rumah panjang mengacarakan trip memancing dan berburu bagi mendapatkan daging untuk diperam bagi pesta tersebut.

Another picture of Dayak people on hunting trip

Gambar trip berburu orang Dayak

 

Persediaan: Perhiasan rumah panjang

Sebelum perayaan Gawai Dayak, penghuni rumah panjang berganding bahu membersih, mengecat dan membaiki rumah mereka. Dinding di dalam rumah dihiasi dengan ukiran mural dan tikar rotan tradisional anyaman tangan juga dibentangkan buat para tetamu duduk.

A traditional Dayak carving

Ukiran tradisional Dayak

A traditional hand-woven rattan mat

Tikar tradisional anyaman tangan

 

Apa yang berlaku pada malam Gawai Dayak?

 

Acara memasak diteruskan

Sehari sebelum Gawai Dayak, mereka yang terlibat di dalam pesta tersebut berkumpul pada awal pagi untuk mengumpul makanan dan ramuan yang diperlukan seperti minyak sawit, aping, sagu, umbut kelapa, rebung, pucuk ubi kayu, terung, midin dan sebagainya. Bahan-bahan ini akan digunakan untuk membuat sup serta sajian-sajian yang lain. Orang Dayak memasak beras pulut di dalam buluh yang akan menghasilkan satu aroma yang unik. Beras tersebut boleh juga dimasak menggunakan dapur gas atau periuk nasi. Setelah mengumpul bahan-bahan yang diperlukan, mereka yang terlibat memasak daging segar dan yang sudah diperam dengan pelbagai herba seperti serai, halia, daun bungkang dan garam. Tuak selalunya disajikan dengan daging panggang.

Cooking rice inside bamboo logs

Memasak beras di dalam buluh

Glutinous rice cooked inside bamboo logs

Beras pulut dimasak di dalam buluh

Traditional Dayak dishes

Juadah tradisional Dayak

 

Penghapusan Sifat Tamak

Pada 31 Mei, sehari sebelum Gawai Dayak, dua lelaki dan dua kanak-kanak akan mengelilingi rumah panjang tersebut dengan sebuah bakul setiap seorang untuk mengumpul barang-barang yang tidak dikehendaki oleh keluarga-keluarga lain. Barang-barang ini kemudiannya akan dibuang di hujung belakang rumah panjang untuk menghapuskan roh tamak.

 

Penyembahan Dewa

Traditional Dayak offerings to the deities

Penyembahan dewa tradisional Dayak

Apabila senja menjelang, upacara penyembahan dilakukan di setiap bilik keluarga, di mana piring seramik, tabak (piala gangsa), dan bekas kulit buluh belah dipersembahkan kepada dewa. Menurut Sadin B dalam karya sasteranya, Raja Durong, orang Dayak mempercayai tujuh dewa utama:

 • Sengalang Burong – dewa peperangan
 • Biku Bunsu Petara – dewa keagamaan
 • Menjaya Manang – dewa perubatan
 • Sempulang Gana with Semerugah – dewa pertanian dan tanah
 • Selampadai – dewa pembuatan
 • Ini Inee/Andan – dewa keadilan
 • Anda Mara – dewa kekayaan

Dalam mendapatkan restu tuhan, orang Dayak merayu roh-roh yang telah membantu mereka terdahulu. Penyembahan dewa akan diletakkan di empat penjuru setiap bilik keluarga, di dapur, di dalam balang beras, di galeri, tanju (dinding beranda) dan di ladang. Harta lain yang berharga boleh juga diserahkan kepada dewa-dewa dan roh-roh.

Selain daripada memohon rahmat para dewa, orang-orang Dayak memohon kepada roh-roh yang telah membantu kepada mereka pada masa lalu. Persembahan kepada para dewa diletakkan di empat penjuru setiap bilik keluarga, di dapur, di dalam balang beras, di dalam galeri, tanju (serambi dinding) dan di ladang. Barangan berharga lain juga boleh dipersembahkan kepada para dewa dan roh-roh.

Tujuh persembahan tradisional tersebut merupakan tembakau daun nipah, buah pinang, daun sirih, beras pulut, ketupat, sungki (pulut yang dimasak dengan daun buwan), pulut nasi dimasak dalam batang buluh, kek Sarang Semut, kek teracu dan Penganan Iri (tepung pulut dengan nipah dan gula), beras bertih (beras pulut dipanaskan dalam kuali atau periuk), telur rebus, dan wain beras dalam bekas buluh kecil. Selepas persembahan dibentangkan, ketua rumah panjang mengetuai perayaan untuk menunjukkan rasa syukur kepada para dewa untuk tuaian yang banyak, dan meminta keberkatan, bimbingan dan kepanjangan umur daripada para dewa. Ketua rumah panjang kemudiannya menawarkan ayam yang telah mati kepada para dewa dengan memasukkan bulu pelepah ayam jantan yang berlumuran darah di dalam setiap set persembahan.

An old picture of a longhouse chief wearing a traditional attire and holding a rooster

Gambar lama seorang ketua rumah panjang memakai pakaian tradisional dan memegang ayam jantan

Selepas upacara persembahan selesai, semua keluarga rumah panjang berkumpul dan makan malam di balai. Aktiviti ini dipanggil makai rami atau hidangan perayaan. Setiap keluarga yang tinggal di rumah panjang menyumbang kepada hidangan perayaan ini. Sebelum tengah malam, perarakan untuk menyambut para dewa dan roh-roh dilakukan di balai. Kadang kala, penduduk rumah panjang juga menganjurkan pertandingan untuk memilih raja dan ratu Gawai, yang juga dikenali sebagai Keling dan Kumang Gawai. Orang-orang tua dan ketua rumah panjang kemudian memberikan nasihat tentang kepentingan keamanan, keharmonian dan ketenteraman. Denda dikenakan kepada mereka yang melanggar tradisi dan peraturan dengan bergaduh, bertengkar, berkelakuan mabuk atau vandalisme.

Gawai’s king and queen or Keling and Kumang Gawai

Raja dan ratu Gawai atau Keling dan Kumang Gawai

Anggota masyarakat Dayak yang telah memeluk agama Kristian tidak mengambil bahagian dalam upacara persembahan dewa. Sebaliknya, mereka ke gereja untuk menunjukkan rasa syukur mereka kepada Tuhan untuk tuaian sebelum kembali ke rumah panjang dan mengambil bahagian dalam sambutan majlis makan malam.

 

Makan malam

Pada tengah malam, gong dibunyikan untuk memanggil para tetamu dan penduduk rumah panjang. Ketua rumah panjang kemudiannya mengumumkan ucap selamat panjang umur (Ai pengayu), membaca doa untuk kebaikan, dan hadirin membalas dengan ucapan perayaan, “Gayu Guru, Gerai Nyamai, Senang Lantang Nguan Menua.” Sekiranya ada antara hadirin seorang penyair, beliau boleh diminta untuk membaca “timang ai pengayu” untuk memberkati air panjang umur. Semua konflik dan kesalahan masa lalu diampuni pada masa ini.

Ngajat Dance performance

Persembahan Tarian Ngajat

Ngajat Dance performance

Persembahan Tarian Ngajat

Persembahan yang kurang formal seperti tarian tradisional Ngajat (selamat datang), tarian pedang dan persembahan seni mempertahankan diri, dipersembahkan selepas makan malam. Bagi Dayak Bidayuh, mereka akan menari Tolak Bala (Tarian Menolak Bahaya), Tarian Sebelum Menuai untuk meminta perlindungan untuk masyarakat, Tarian Totokng untuk memanggil jiwa padi dan tetamu serta Tarian Langi Julang dilakukan di akhir pesta Menuai untuk menunjukkan rasa syukur kepada para dewa untuk tuaian yang banyak dan kesihatan yang baik.

Tolak Bala Dance

Tarian Tolak Bala

Selepas makan malam, tetamu berbaris berdasarkan kedudukan sosial mereka. Kaum wanita menawarkan kaum lelaki semangkuk tuak disertai dengan nyanyian seorang wanita. Ini diikuti dengan bacaan puisi tradisional termasuk pelandai, ramban, pantun, jawang dan sanggai.

 

Gawai Dayak di Sarawak, Malaysia

Or view the video on the server at:
https://video.tsemtulku.com/videos/GawaiDayak.mp4

 

Ngabang

Pada 1 Jun, rumah-rumah panjang dibuka kepada Ngabang (tetamu). Majlis rumah terbuka juga boleh dianjurkan oleh penduduk rumah panjang, badan-badan bukan kerajaan atau persatuan masyarakat Dayak. Pelawat dan pelancong sering dijemput untuk menyertai Gawai Dayak pada hari ini. Apabila para tetamu tiba, kaum wanita rumah berdiri untuk menghidangkan air kepada tetamu dengan beberapa sajian tuak dalam tradisi Nyibur Temuai, seperti Nyambut Pengabang (minuman sambutan), Ai Aus (minuman penghilang dahaga), Ai Basu (minuman pencuci), Ai Untong (minuman keuntungan) dan Ai Basa (minuman penghormatan).

Delicious snacks served during Gawai Dayak celebration

Makanan ringan yang lazat dihidangkan semasa sambutan Gawai Dayak

The tradition of drinking tuak is still retained today within the Dayak culture

Tradisi minum tuak masih dikekalkan hari ini dalam budaya Dayak

Dalam majlis rumah terbuka tersebut, ketua rumah panjang atau orang tua yang dipilih membuat jaku ansah atau ucapan mengasah untuk memperkenalkan tetamu kehormat. Selepas tetamu kehormat tiba, beliau dijangka untuk melaksanakan Muka Kuta (membuka kubu) dengan cara mengelar pagar buluh dengan pedang dan membaca puisi. Kemudian, seekor haiwan ditombak di kaki tangga (mankan). Pada acara itu, para penari Ngajat dan kumpulan muzik membawa tetamu ke tempat duduk masing-masing. Selepas semua orang duduk, ketua rumah panjang atau penyair membaca doa untuk tetamu sambil menggoyangkan ayam di atas kepala mereka. Sebelum makanan dihidangkan kepada para tetamu, ucapan khas yang dipanggil Muka Kujuk disampaikan untuk membuka kain tenunan tradisional yang menutupi makanan. Semasa aktiviti Bantil atau minuman memujuk, kaum wanita memberi minuman tuak kepada kaum lelaki sambil menyanyikan pantun tradisional (puisi) untuk mengatasi rasa malu kaum lelaki ini. Menjadi adat bagi kaum lelaki untuk menolak minuman pertama sebagai tanda hormat kepada tuan rumah.

Gawai Dayak juga disertai elemen ramalan nasib. Dalam aktiviti yang dipanggil uti, tetamu khas diminta untuk membuka kelapa yang diletakkan di atas pinggan seramik dengan menggunakan pisau tumpul, tanpa memegang kelapa atau memecahkan pinggan. Jika kelapa menunjukkan isi putih, bermaksud nasib yang baik, manakala isi hitam menunjukkan nasib buruk. Walaupun Gawai Dayak disambut pada 1 Jun, festival ini boleh bertahan selama beberapa hari hingga sebulan. Pada bulan tersebut, majlis perkahwinan Dayak sering diadakan. Untuk menandakan berakhirnya perayaan, tradisi Ngiling Bidai atau menggulung tikar tenunan tangan yang diletakkan pada awal Gawai Dayak dilakukan.

Many Dayak weddings often take place during the Gawai Dayak month

Majlis perkahwinan Dayak sering diadakan semasa bulan Gawai Dayak

 

Keperluan pakaian

A traditional Dayak costume, Ngepan

Pakaian tradisional Dayak, Ngepan

Apabila menghadiri perayaan Gawai Dayak, pengunjung boleh memakai pakaian tradisional Dayak, ngepan (busana tradisional), atau pakaian moden biasa. Biasanya, ketua rumah panjang memakai pakaian tradisional yang diperbuat daripada cawat, kulit haiwan, dan bulu merak di atas kepalanya. Sering kali, kaum lelaki dihiasi dengan tatu tradisional yang menunjukkan pengalaman mereka. Sebagai contoh, reka bentuk katak di leher depan, atau reka bentuk tegulun di belakang tangan menandakan bahawa orang itu telah membunuh orang lain dalam peperangan. Tatu tersebut juga boleh direka kepada bentuk hidupan laut yang menandakan perlindungan oleh unsur-unsur air.

A longhouse chief with traditional tattoos

Seorang ketua rumah panjang dengan tatu tradisional

Pakaian tradisional Dayak untuk kaum wanita merupakan kain betating, sejenis kain tenunan tangan yang dipakai di pinggang dan korset rotan di bahagian atas badan. Kaum wanita juga boleh memakai selampai atau selendang di atas bahu, atau rantai manik di sekeliling leher. Rambut mereka biasanya diikat dan dikemaskan dengan sikat tinggi. Mereka juga memakai lampit (tali pinggang perak), gelang lengan, gelang kaki dan dompet. Sekiranya anda ingin melawat, sila ambil perhatian bahawa Malaysia merupakan sebuah negara tropika, jadi kebanyakan orang yang memakai pakaian yang dibuat daripada fabrik yang ringan dan boleh nafas. Anda disyorkan untuk membawa beberapa baju nipis, seluar pendek dan skirt separas lutut, gaun, seluar panjang, cermin mata hitam, topi, baju panas dan sekurang-kurangnya satu skarf atau selendang. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk membawa kasut leper atau kasut yang selesa.

 

Melawat Malaysia dan Sarawak

 

Dokumen perjalanan yang diperlukan untuk memasuki Malaysia

Pelawat yang ingin melawat Malaysia perlu mempunyai pasport dengan tempoh sah sekurang-kurangnya enam bulan. Warganegara ASEAN (Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam) boleh tinggal di Malaysia sehingga 30 hari tanpa visa Malaysia. Pelawat dari negara-negara lain boleh memohon visa terlebih dahulu atau memohon Visa Semasa Ketibaan (VOA) dengan kos RM 330 (USD 75). Baru-baru ini, rakyat Republik Rakyat China (PRC), India, Bangladesh dan Nepal telah diberikan kelayakan untuk memohon e-Visa.

 

Tempat tinggal

Jika anda ingin tinggal dengan masyarakat Dayak sepanjang perayaan mereka dan mengalami budaya mereka sepenuhnya, terdapat beberapa rumah panjang yang menyediakan perkhidmatan inapan keluarga untuk pengunjung seperti:

 

Rumah Panjang Bidayuh Anna Rais

Anna Rais Bidayuh longhouse

Rumah Panjang Bidayuh Anna Rais

Anna Rais Bidayuh longhouse

Rumah Panjang Bidayuh Anna Rais

Menurut laman web mereka, Rumah Panjang Bidayuh Anna Rais mempunyai 175 tahun sejarah bertulis dan lebih 500 tahun sejarah tidak bertulis. Salah satu daya tarikan utama di Rumah Panjang Bidayuh Anna Rais adalah mata air panas semulajadi yang terletak berhampiran.

Alamat:
Kampung Annah Rais
Padawan, 94700 Kuching
Sarawak, Malaysia

Telefon: +65 9004 9762

Cara untuk ke sana:

Rumah panjang Anna Rais terletak di daerah Padawan, kira-kira 60 kilometer dari Kuching, ibu negeri Sarawak. Oleh kerana Rumah Panjang Bidayuh Anna Rais terletak di lokasi yang agak jauh, pengunjung perlu mendapat perkhidmatan teksi, yang boleh dilakukan melalui penyelaras rumah panjang.

 

Rumah Panjang Nyuka

Rumah Nyuka Longhouse

Rumah Panjang Nyuka

Rumah Panjang Nyuka merupakan rumah panjang yang pertama dibina di Bahagian Sarikei yang diluluskan oleh Program Homestay Nasional, Kementerian Pelancongan Malaysia. Rumah panjang ini dibina menggunakan kayu Belian pada 1955 dan masih utuh hingga hari ini. Pengunjung boleh menyertai aktiviti harian penghuni rumah panjang seperti menoreh getah atau Dabai – mengutip buah zaitun tempatan. Pengunjung juga boleh pergi berenang di air terjun berdekatan.

Alamat:
C/O Rh. Nyuka Ak. Itam, Lubuk Lemba
Ulu Sarikei
96100 Sarikei
Sarawak

Telefon: +6019-4687518

Cara untuk ke sana:

Rumah panjang Nyuka terletak kira-kira 17 kilometer dari Simpang Bayong di lebuh raya Sarikei. Anda boleh sampai ke tempat ini dengan menaiki teksi yang boleh diuruskan dengan penyelaras rumah panjang.

 

Rumah-rumah panjang yang lain

Lembaga Pelancongan Sarawak juga menyarankan pengunjung untuk melawat Rumah Panjang Bawang Assan Iban di Sibu, dan rumah-rumah panjang yang lain di Pekan Kapit. Pelawat juga boleh mendapatkan cadangan daripada ejen-ejen pelancongan tempatan, atau aturkan lawatan khas ke salah satu rumah-rumah panjang ini.

 

Aktiviti yang anda boleh lakukan semasa tinggal di rumah panjang

 

Aktiviti luaran

Jungle trekking

Merentas hutan

Bamboo rafting

Berakit

Pengunjung boleh menikmati aktiviti seperti merentas hutan, memburu menggunakan sumpit, berakit, memanggang di tepi sungai, menuai padi antara bulan Februari dan April, menoreh getah dan Dabai ketika musim buah-buahan antara dari bulan November ke Disember.

Rubber tapping

Menoreh getah

 

Aktiviti dalaman

Traditional Dayak dance performed at Anna Rais Bidayuh Longhouse

Tarian tradisional Dayak dipersembahkan di Rumah Panjang Bidayuh Anna Rais

Pengunjung boleh belajar cara memasak masakan tradisional seperti nasi bambu, bermain peralatan muzik tradisional, menenun bakul daripada bahan asli, atau merasa makanan dan minuman tempatan seperti Cempedak atau tuak. Penghuni rumah panjang juga akan menganjurkan aktiviti sukan dalaman untuk pengunjung, seperti pertandingan sumpit, atau kelas tarian tradisional Dayak.

Basket weaving

Menenun bakul

Sumber:

 • https://en.wikipedia.org/wiki/Gawai_Dayak
 • http://publicholidays.com.my/hari-gawai/
 • http://goseasia.about.com/od/eventsfestiva2/a/gawai_dayak_festival_malaysia.htm
 • http://blog.sarawakborneotour.com/P/105/What-Is-Gawai-Festival-All-ABout
 • http://robinsonmike.blogspot.my/2013/08/hari-gawai-dayak.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Sarawak
 • http://www.theborneopost.com/2016/05/11/many-events-lined-up-to-celebrate-harvest-festival/
 • http://www.nst.com.my/news/2016/06/148983/sarawak-comes-alive-gawai
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Longhouse
 • http://www.malaysia.travel/en/sa/events/2015/6/gawai-dayak-festival
 • https://sarawaktourism.com
 • http://www.longhouseadventure.com/accommodation/
 • https://ibancustoms.wordpress.com/iban-literature/

 
Untuk pautan yang lebih menarik:

 

Tags: , , , , ,

Please support us so that we can continue to bring you more Dharma:

If you are in the United States, please note that your offerings and contributions are tax deductible. ~ the tsemrinpoche.com blog team

DISCLAIMER IN RELATION TO COMMENTS OR POSTS GIVEN BY THIRD PARTIES BELOW

Kindly note that the comments or posts given by third parties in the comment section below do not represent the views of the owner and/or host of this Blog, save for responses specifically given by the owner and/or host. All other comments or posts or any other opinions, discussions or views given below under the comment section do not represent our views and should not be regarded as such. We reserve the right to remove any comments/views which we may find offensive but due to the volume of such comments, the non removal and/or non detection of any such comments/views does not mean that we condone the same.

We do hope that the participants of any comments, posts, opinions, discussions or views below will act responsibly and do not engage nor make any statements which are defamatory in nature or which may incite and contempt or ridicule of any party, individual or their beliefs or to contravene any laws.

Leave a Reply

Maximum file size: 15MB each
Allowed file types: jpg, jpeg, gif, png

 

Maximum file size: 50MB
Allowed file type: mp4
Maximum file size: 15MB each
Allowed file types: pdf, docx

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blog Chat

BLOG CHAT

Dear blog friends,

I’ve created this section for all of you to share your opinions, thoughts and feelings about whatever interests you.

Everyone has a different perspective, so this section is for you.

Tsem Rinpoche


SCHEDULED CHAT SESSIONS / 聊天室时间表

(除了每个月的第一个星期五)
SUNDAY
8 - 9PM (GMT +8)
4 - 5AM (PST)

UPCOMING TOPICS FOR MAY / 五月份讨论主题

Please come and join in the chat for a fun time and support. See you all there.


Blog Chat Etiquette

These are some simple guidelines to make the blog chat room a positive, enjoyable and enlightening experience for everyone. Please note that as this is a chat room, we chat! Do not flood the chat room, or post without interacting with others.

EXPAND
Be friendly

Remember that these are real people you are chatting with. They may have different opinions to you and come from different cultures. Treat them as you would face to face, and respect their opinions, and they will treat you the same.

Be Patient

Give the room a chance to answer you. Patience is a virtue. And if after awhile, people don't respond, perhaps they don't know the answer or they did not see your question. Do ask again or address someone directly. Do not be offended if people do not or are unable to respond to you.

Be Relevant

This is the blog of H.E. Tsem Rinpoche. Please respect this space. We request that all participants here are respectful of H.E. Tsem Rinpoche and his organisation, Kechara.

Be polite

Avoid the use of language or attitudes which may be offensive to others. If someone is disrespectful to you, ignore them instead of arguing with them.

Please be advised that anyone who contravenes these guidelines may be banned from the chatroom. Banning is at the complete discretion of the administrator of this blog. Should anyone wish to make an appeal or complaint about the behaviour of someone in the chatroom, please copy paste the relevant chat in an email to us at care@kechara.com and state the date and time of the respective conversation.

Please let this be a conducive space for discussions, both light and profound.

KECHARA FOREST RETREAT PROGRESS UPDATES

Here is the latest news and pictorial updates, as it happens, of our upcoming forest retreat project.

The Kechara Forest Retreat is a unique holistic retreat centre focused on the total wellness of body, mind and spirit. This is a place where families and individuals will find peace, nourishment and inspiration in a natural forest environment. At Kechara Forest Retreat, we are committed to give back to society through instilling the next generation with universal positive values such as kindness and compassion.

For more information, please read here (english), here (chinese), or the official site: retreat.kechara.com.

Noticeboard

Name: Email:
For:  
Mail will not be published
 • Samfoonheei
  Sunday, May 16. 2021 02:02 PM
  Mindfulness is a type of meditation in which we focus on being intensely aware of what we’re sensing and feeling in the moment. Practicing mindfulness involves breathing methods, guided imagery, and other practices to relax the body and mind and help reduce stress. Very beneficial practice indeed . Through mindful living practices, we can find happiness, joy, and meaning in our lives. Our true self. Mindful living can help us to find more happiness, joy and meaning in our life.
  Yes the coronavirus pandemic is a reminder of how fragile our lives is. Having these mindful meditation on a daily basis via live stream helps many of us coping with the lockdown.
  Thank you JP Thong for sharing whatever we need to know all about meditation exercise in mindfulness. A thumb up …….simply amazing understanding the basic and what to do when we are distracted by our thoughts, emotions, sensations, and so forth. Thanks again.


  https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/inspiration-worthy-words/live-your-best-life-100-days-of-mindful-meditation.html
 • Samfoonheei
  Sunday, May 16. 2021 02:00 PM
  Millions years ago earth is being visited by alien intelligence, evidence did proved it. Any way such reports were also being covered up for the fear might cause panic , and so forth. Do aliens exist? Many scientists believe that humans need to work harder to determine whether aliens have visited Earth. There are many discoveries seemed to increase the prospect of extra-terrestrial entities existing been millions years ago. Maybe in years to come scientist or researchers will reveal who else might be out there . Whether extra-terrestrial life has actually touched the soil of Earth, watching us all. Many people has claimed of alien sightings around the whole and yet no hard evidence to support it. A highly unusual object was spotted travelling through the solar system. But not everyone agrees with what they saw, it is indeed an alien spaceship but scientist disagree with the claim. Well all depend of how we see and judge. But how feasible is this?? Interesting discoveries which one day, where the question will be answer .
  Thank you Rinpoche for this interesting sharing.

  https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/science-mysteries/ancient-aliens-the-return.html
 • Samfoonheei
  Sunday, May 16. 2021 01:59 PM
  Given a chance to look at H. E. Tsem Rinpoche’s personal Heruka Cakrasamvara statue paints a thousand words. We are so fortunate been able to have a glance at this beautiful and powerful divine statue of Heruka Cakrasamvara. Its so real and merely looking at it is a blessing.
  Thank you Pastor David for sharing this post with the stories behind it.


  https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/one-minute-story/tales-with-my-lama-rinpoches-heruka-statue
 • Samfoonheei
  Saturday, May 15. 2021 12:25 PM
  Gyenze is a fully enlightened Buddha been practiced by many as he will help anyone who sincerely requests his assistance without any conditions. Gyenze is regarded by many for his ability to increase material resources, life, merit and realisations. Gyenze is Dorje Shugden in a wealth form specifically to help us gain resources through correct means. Its a very wonderful and beneficial practice indeed , all thanks to our Lama Tsem Rinpoche for bringing us this practice to Malaysia. Well , Gyenze had since help many people during their difficult times and bring more people to dharma and Kechara Forest Retreat at Bentong Pahang.
  Thank you Rinpoche for this wonderful sharing and explaining in details of this Gyenze practice.

  https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/prayers-and-sadhanas/dorje-shugden-gyenze-to-increase-life-merits-and-wealth.html
 • Samfoonheei
  Saturday, May 15. 2021 12:22 PM
  According to Buddhism, everything in human life, all objects will one day disappeared, we cannot change that for sure. Everything changes and nothing will last forever. From our emotions to our thoughts and feelings, from the cells in our bodies to the plants around us, will somehow change and decay soon or later.
  Our Guru Tsem Rinpoche had prepares all of us to meet with the inevitable, which is our own death. Rinpoche had been teaching us all these while. No matter whom we meet in life, all situations eventually lead to separation and all relationships will end via death. In-fact our guru’s parinirvana is actually a final experiential teaching on death and impermanence for all of us. Hence it is important for us to immerse ourselves fully into each and every moment of life in learning and practicing Dharma. And following all advices and instructions of our Guru and fulfil what not completed. Instead of feeling lost we should somehow to devoting oneself entirely especially in fulfilling all of our guru’s wishes and continue his work nor matter what comes along. Reading this post had me realised there ‘s indeed quite a long way to go , thanks to all those involved especially senior student and so forth. May all of us play a part to be involved as a team then. We should help when necessary and encourage people coming into Dharma joining the centre and its activities. This post tells us all , a good and detailed read.
  Thank you Pastor David for this sharing, had me having a good thoughts.

  https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/buddhas-dharma/devoting-yourself-to-a-guru-who-has-passed-on.html
 • Samfoonheei
  Saturday, May 15. 2021 12:21 PM
  Millions of years ago extra-terrestrials have in fact visited Earth claimed by researchers and scientists . The controversial theory have been going for years from the age of the dinosaurs to ancient Egypt, from early cave drawings to continued mass sightings in the US. Did these intelligent beings from outer space visit Earth thousands of years ago? With all the unexplained activity we are bound to see something strange in the sky sooner or later. Reading this post and watching the video tells us all….. very interesting. We are not alone after all. Yes… aliens do exist I strongly believe having read articles more of those unexplained surroundings in the outer space.
  Thank you Rinpoche for this sharing .

  https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/science-mysteries/ancient-aliens-season-1-episode-4-the-mission.html
 • sarassitham
  Tuesday, May 4. 2021 03:46 PM
  Bali is a magical Island probably the most well-known and most visited Indonesian island. A part of Indonesia archipelago, Bali owns the panorama and unique culture that make this island an ideal location for a vacation.

  It’s shock to discover people in Bali are eating dog meat. Aside from the cruelty, the greatest shock was to discover that tourists are unwittingly eating dog meat and fueling the mobile dog meat vendors are trawling popular beaches in Bali selling satays from buckets, deliberately not telling people the origin of the meat.

  This is causing shocking animal cruelty over the popular holiday destination and
  definitely putting the local Balinese and foreign tourists’ health at risk .Thanks for the thoughtful sharing and bringing awareness to many.

  https://bit.ly/2RknC6Q
 • sarassitham
  Monday, May 3. 2021 11:36 PM
  Each of us is born with a particular set of colors and numbers that are very unique. These numbers reveal our character, purpose, motivation, talents and abilities in this life.

  I had a positive feeling and good action to know the interesting fact of Mewa 6. Thank you for the thoughtful sharing, I am blessed to know my birth Mewa and had the opportunity to encounter the challenges to face and to overcome.

  https://bit.ly/3thT9DE
 • sarassitham
  Friday, Apr 30. 2021 11:09 PM
  Thank you for the informative and historical sharing of The Guangxi Community in Bentong. It’s interesting to know the large Chinese population in the Perting Chinese New Village are Guangxi Chinese.

  A small town famous for its locally produced ginger, durians, tofu puff, bean curd, bean curd puff, fresh vegetables, it has so much more to offer for wandering foodies.

  Success requires hard work, however hard work rewards with much more than success alone. Guangxi people of today are one of the most successful communities in Bentong, producing successful people in every strata of society.

  https://bit.ly/3gQ2JLu
 • Samfoonheei
  Friday, Apr 30. 2021 03:47 PM
  Great Buton Rinchen Drub’s lifestorys truly inspiring, interesting which I simply love reading over and over again. The Great Buton Rinchen Drub was one of the most erudite of scholars of Tibet. To this day he is well remembered as a prodigious scholar and writer and is Tibet’s most celebrated historian. He catalogued thousands of the Buddhist scriptures and wrote the famous book, the History of Buddhism in India and Tibet. Many Tibetan scholars utilize in their study even as today.
  Thank you Rinpoche and Pastor David for this sharing.

  https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/great-lamas-masters/tibets-great-scholar-buton-rinchen-drub.html
 • Samfoonheei
  Friday, Apr 30. 2021 03:46 PM
  Great memories of Rinpoche meeting with Guru Deva Rinpoche a very learned and qualified Lama,that has changed Rinpoche life. He is considered to be the reincarnation of one of the 84 great Mahasiddhas of ancient India. He studied under many great masters as such like Kyabje Pabongka Rinpoche, Kyabje Yongzin Trijang Dorje Chang, and so forth. We have Tsem Rinpoche today all because of Guru Deva Rinpoche who had contributed towards Rinpoche’s spiritual journey. The journey was tough for Rinpoche , having gone through and had travelled from America to India. Having remained and continued to languish under the terrible conditions in India till he travelled to Nepal and meeting Guru Deva Rinpoche. Everything changed from then on. Interesting read .
  Thank you Rinpoche and Martin Chow for this sharing.

  https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/great-lamas-masters/my-recollection-of-h-e-guru-deva-rinpoche.html
 • Samfoonheei
  Wednesday, Apr 28. 2021 04:19 PM
  Buton Rinchen Drub is widely considered to be one of Tibet’s greatest scholars, historians, translators,writers and proponent of the Kalachakra Tantra. Even as a very young child, Rinpoche exhibited extraordinary abilities. He studied and received many tantric transmissions and empowerments from many other teachers. Well respected by many and was one of the brightest lights of Tibetan Buddhism. Over the period of his life he composed at least twenty-six prolific volumes of commentaries. His legacy included the compilation of 500 years’ worth of translated teachings into the encyclopedic Kangyur and Tangyur collections. This monumental effort helped to preserve and propagate the teachings throughout Tibet. These collections have become well known by all of the schools of Buddhism in Tibet, and continue to this day. He travelled tremendously throughout Tibet and many places giving teachings, empowerments, transmissions, and ordinations at monasteries along the way. Interesting read of a great Lama.
  Thank you Rinpoche for this sharing.

  https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/great-lamas-masters/buton-rinchen-drub.html
 • Samfoonheei
  Wednesday, Apr 28. 2021 04:09 PM
  Pema Lingpa was a famous saint and siddha of the Nyingma school of Tibetan Buddhism. In the history of the Nyingma school in Bhutan, Pema Lingpa is second only in importance to Padmasambhava himself. Many auspicious miraculous signs appeared when was born as such even as a child he was indeed extraordinary learning everything from reading and writing to ironwork and carpentry without receiving any instruction. Interesting read of the extraordinary enlightened activities , stories and biography of Pema Lingpa . He was highly regarded by all four of the principal schools of Vajrayana Buddhism. Pema Lingpa spent his life revealing the precious treasures of Guru Rinpoche, giving empowerments and teachings. He composed many religious texts and ritual, gave initiations and even established monasteries . He was known as a discoverer of spiritual treasures. He left a legacy establishing a tradition that endures to this day. He prophesied that in the future he would return as the Buddha Dorjé Nyingpo in the pure land of Pemako.
  Thank you Rinpoche for this interesting sharing .

  https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/great-lamas-masters/pema-lingpa.html
 • Sarassitham
  Tuesday, Apr 27. 2021 04:22 PM
  Thank you for the interesting sharing of discovering the heart desire numbers. Numerology is the belief in the divine or mystical relationship between a number and one or more coinciding events. The heart’s desire is seen as part of the larger picture which includes the life path, expression, date of birth and personality. Each person has different numbers that help them identify who they are and what their purpose in life. Each letters in our name has a message which is hidden and plays a crucial role in our life.

  I think this article will benefits many who are having a very hard time to achieve their dreams and to find out their true passion in their life. I had a good read and happy to discover my heart desire number.

  https://bit.ly/3vm118z
 • Samfoonheei
  Monday, Apr 26. 2021 04:10 PM
  For sarassitham –sorry press wrongly

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »

Messages from Rinpoche

Scroll down within the box to view more messages from Rinpoche. Click on the images to enlarge. Click on 'older messages' to view archived messages. Use 'prev' and 'next' links to navigate between pages

Use this URL to link to this section directly: https://www.tsemrinpoche.com/#messages-from-rinpoche

Previous Live Videos

MORE VIDEOS

Shugdenpas Speaking Up Across The Globe

From Europe Shugden Association:


MORE VIDEOS

From Tibetan Public Talk:


MORE VIDEOS

CREDITS

Concept: Tsem Rinpoche
Technical: Lew Kwan Leng, Justin Ripley, Yong Swee Keong
Design: Justin Ripley, Cynthia Lee
Content: Tsem Rinpoche, Justin Ripley, Pastor Shin Tan, Sarah Yap
Admin: Pastor Loh Seng Piow, Beng Kooi

I must thank my dharma blog team who are great assets to me, Kechara and growth of dharma in this wonderful region. I am honoured and thrilled to work with them. I really am. Maybe I don't say it enough to them, but I am saying it now. I APPRECIATE THESE GUYS VERY MUCH!

Tsem Rinpoche

Total views today
561
Total views up to date
22,271,933

Stay Updated

What Am I Writing Now

Facebook Fans Youtube Views Blog Views
Animal Care Fund
  Bigfoot, Yeti, Sasquatch

The Unknown

The Known and unknown are both feared,
Known is being comfortable and stagnant,
The unknown may be growth and opportunities,
One shall never know if one fears the unknown more than the known.
Who says the unknown would be worse than the known?
But then again, the unknown is sometimes worse than the known. In the end nothing is known unless we endeavour,
So go pursue all the way with the unknown,
because all unknown with familiarity becomes the known.
~Tsem Rinpoche

Photos On The Go

Click on the images to view the bigger version. And scroll down and click on "View All Photos" to view more images.
According to legend, Shambhala is a place where wisdom and love reign, and there is no crime. Doesn\'t this sound like the kind of place all of us would love to live in? https://www.tsemrinpoche.com/?p=204874
1 year ago
According to legend, Shambhala is a place where wisdom and love reign, and there is no crime. Doesn't this sound like the kind of place all of us would love to live in? https://www.tsemrinpoche.com/?p=204874
108 candles and sang (incense) offered at our Wish-Fulfilling Grotto, invoking Dorje Shugden\'s blessings for friends, sponsors and supporters, wonderful!
1 year ago
108 candles and sang (incense) offered at our Wish-Fulfilling Grotto, invoking Dorje Shugden's blessings for friends, sponsors and supporters, wonderful!
Dharmapalas are not exclusive to Tibetan culture and their practice is widespread throughout the Buddhist world - https://www.tsemrinpoche.com/?p=193645
1 year ago
Dharmapalas are not exclusive to Tibetan culture and their practice is widespread throughout the Buddhist world - https://www.tsemrinpoche.com/?p=193645
One of our adorable Kechara Forest Retreat\'s doggies, Tara, happy and safe, and enjoying herself in front of Wisdom Hall which has been decorated for Chinese New Year
1 year ago
One of our adorable Kechara Forest Retreat's doggies, Tara, happy and safe, and enjoying herself in front of Wisdom Hall which has been decorated for Chinese New Year
Fragrant organic Thai basil harvested from our very own Kechara Forest Retreat farm!
1 year ago
Fragrant organic Thai basil harvested from our very own Kechara Forest Retreat farm!
On behalf of our Puja House team, Pastor Tat Ming receives food and drinks from Rinpoche. Rinpoche wanted to make sure the hardworking Puja House team are always taken care of.
1 year ago
On behalf of our Puja House team, Pastor Tat Ming receives food and drinks from Rinpoche. Rinpoche wanted to make sure the hardworking Puja House team are always taken care of.
By the time I heard about Luang Phor Thong, he was already very old, in his late 80s. When I heard about him, I immediately wanted to go and pay my respects to him. - http://bit.ly/LuangPhorThong
1 year ago
By the time I heard about Luang Phor Thong, he was already very old, in his late 80s. When I heard about him, I immediately wanted to go and pay my respects to him. - http://bit.ly/LuangPhorThong
It\'s very nice to see volunteers helping maintain holy sites in Kechara Forest Retreat, it\'s very good for them. Cleaning Buddha statues is a very powerful and effective way of purifying body karma.
1 year ago
It's very nice to see volunteers helping maintain holy sites in Kechara Forest Retreat, it's very good for them. Cleaning Buddha statues is a very powerful and effective way of purifying body karma.
Kechara Forest Retreat is preparing for the upcoming Chinese New Year celebrations. This is our holy Vajra Yogini stupa which is now surrounded by beautiful lanterns organised by our students.
1 year ago
Kechara Forest Retreat is preparing for the upcoming Chinese New Year celebrations. This is our holy Vajra Yogini stupa which is now surrounded by beautiful lanterns organised by our students.
One of the most recent harvests from our Kechara Forest Retreat land. It was grown free of chemicals and pesticides, wonderful!
1 year ago
One of the most recent harvests from our Kechara Forest Retreat land. It was grown free of chemicals and pesticides, wonderful!
Third picture-Standing Manjushri Statue at Chowar, Kirtipur, Nepal.
Height: 33ft (10m)
2 yearss ago
Third picture-Standing Manjushri Statue at Chowar, Kirtipur, Nepal. Height: 33ft (10m)
Second picture-Standing Manjushri Statue at Chowar, Kirtipur, Nepal.
Height: 33ft (10m)
2 yearss ago
Second picture-Standing Manjushri Statue at Chowar, Kirtipur, Nepal. Height: 33ft (10m)
First picture-Standing Manjushri Statue at Chowar, Kirtipur, Nepal.
Height: 33ft (10m)
2 yearss ago
First picture-Standing Manjushri Statue at Chowar, Kirtipur, Nepal. Height: 33ft (10m)
The first title published by Kechara Comics is Karuna Finds A Way. It tells the tale of high-school sweethearts Karuna and Adam who had what some would call the dream life. Everything was going great for them until one day when reality came knocking on their door. Caught in a surprise swindle, this loving family who never harmed anyone found themselves out of luck and down on their fortune. Determined to save her family, Karuna goes all out to find a solution. See what she does- https://bit.ly/2LSKuWo
2 yearss ago
The first title published by Kechara Comics is Karuna Finds A Way. It tells the tale of high-school sweethearts Karuna and Adam who had what some would call the dream life. Everything was going great for them until one day when reality came knocking on their door. Caught in a surprise swindle, this loving family who never harmed anyone found themselves out of luck and down on their fortune. Determined to save her family, Karuna goes all out to find a solution. See what she does- https://bit.ly/2LSKuWo
Very powerful story! Tibetan Resistance group Chushi Gangdruk reveals how Dalai Lama escaped in 1959- https://bit.ly/2S9VMGX
2 yearss ago
Very powerful story! Tibetan Resistance group Chushi Gangdruk reveals how Dalai Lama escaped in 1959- https://bit.ly/2S9VMGX
At Kechara Forest Retreat land we have nice fresh spinach growing free of chemicals and pesticides. Yes!
2 yearss ago
At Kechara Forest Retreat land we have nice fresh spinach growing free of chemicals and pesticides. Yes!
See beautiful pictures of Manjushri Guest House here- https://bit.ly/2WGo0ti
2 yearss ago
See beautiful pictures of Manjushri Guest House here- https://bit.ly/2WGo0ti
Beginner’s Introduction to Dorje Shugden~Very good overview https://bit.ly/2QQNfYv
2 yearss ago
Beginner’s Introduction to Dorje Shugden~Very good overview https://bit.ly/2QQNfYv
Fresh eggplants grown on Kechara Forest Retreat\'s land here in Malaysia
2 yearss ago
Fresh eggplants grown on Kechara Forest Retreat's land here in Malaysia
Most Venerable Uppalavanna – The Chief Female Disciple of Buddha Shakyamuni - She exhibited many supernatural abilities gained from meditation and proved to the world females and males are equal in spirituality- https://bit.ly/31d9Rat
2 yearss ago
Most Venerable Uppalavanna – The Chief Female Disciple of Buddha Shakyamuni - She exhibited many supernatural abilities gained from meditation and proved to the world females and males are equal in spirituality- https://bit.ly/31d9Rat
Thailand’s ‘Renegade’ Yet Powerful Buddhist Nuns~ https://bit.ly/2Z1C02m
2 yearss ago
Thailand’s ‘Renegade’ Yet Powerful Buddhist Nuns~ https://bit.ly/2Z1C02m
Mahapajapati Gotami – the first Buddhist nun ordained by Lord Buddha- https://bit.ly/2IjD8ru
2 yearss ago
Mahapajapati Gotami – the first Buddhist nun ordained by Lord Buddha- https://bit.ly/2IjD8ru
The Largest Buddha Shakyamuni in Russia | 俄罗斯最大的释迦牟尼佛画像- https://bit.ly/2Wpclni
2 yearss ago
The Largest Buddha Shakyamuni in Russia | 俄罗斯最大的释迦牟尼佛画像- https://bit.ly/2Wpclni
Sacred Vajra Yogini
2 yearss ago
Sacred Vajra Yogini
Dorje Shugden works & archives - a labour of commitment - https://bit.ly/30Tp2p8
2 yearss ago
Dorje Shugden works & archives - a labour of commitment - https://bit.ly/30Tp2p8
Mahapajapati Gotami, who was the first nun ordained by Lord Buddha.
2 yearss ago
Mahapajapati Gotami, who was the first nun ordained by Lord Buddha.
Mahapajapati Gotami, who was the first nun ordained by Lord Buddha. She was his step-mother and aunt. Buddha\'s mother had passed away at his birth so he was raised by Gotami.
2 yearss ago
Mahapajapati Gotami, who was the first nun ordained by Lord Buddha. She was his step-mother and aunt. Buddha's mother had passed away at his birth so he was raised by Gotami.
Another nun disciple of Lord Buddha\'s. She had achieved great spiritual abilities and high attainments. She would be a proper object of refuge. This image of the eminent bhikkhuni (nun) disciple of the Buddha, Uppalavanna Theri.
2 yearss ago
Another nun disciple of Lord Buddha's. She had achieved great spiritual abilities and high attainments. She would be a proper object of refuge. This image of the eminent bhikkhuni (nun) disciple of the Buddha, Uppalavanna Theri.
Wandering Ascetic Painting by Nirdesha Munasinghe
2 yearss ago
Wandering Ascetic Painting by Nirdesha Munasinghe
High Sri Lankan monks visit Kechara to bless our land, temple, Buddha and Dorje Shugden images. They were very kind-see pictures- https://bit.ly/2HQie2M
2 yearss ago
High Sri Lankan monks visit Kechara to bless our land, temple, Buddha and Dorje Shugden images. They were very kind-see pictures- https://bit.ly/2HQie2M
This is pretty amazing!

First Sri Lankan Buddhist temple opened in Dubai!!!
2 yearss ago
This is pretty amazing! First Sri Lankan Buddhist temple opened in Dubai!!!
My Dharma boy (left) and Oser girl loves to laze around on the veranda in the mornings. They enjoy all the trees, grass and relaxing under the hot sun. Sunbathing is a favorite daily activity. I care about these two doggies of mine very much and I enjoy seeing them happy. They are with me always. Tsem Rinpoche

Always be kind to animals and eat vegetarian- https://bit.ly/2Psp8h2
2 yearss ago
My Dharma boy (left) and Oser girl loves to laze around on the veranda in the mornings. They enjoy all the trees, grass and relaxing under the hot sun. Sunbathing is a favorite daily activity. I care about these two doggies of mine very much and I enjoy seeing them happy. They are with me always. Tsem Rinpoche Always be kind to animals and eat vegetarian- https://bit.ly/2Psp8h2
After you left me Mumu, I was alone. I have no family or kin. You were my family. I can\'t stop thinking of you and I can\'t forget you. My bond and connection with you is so strong. I wish you were by my side. Tsem Rinpoche
2 yearss ago
After you left me Mumu, I was alone. I have no family or kin. You were my family. I can't stop thinking of you and I can't forget you. My bond and connection with you is so strong. I wish you were by my side. Tsem Rinpoche
This story is a life-changer. Learn about the incredible Forest Man of India | 印度“森林之子”- https://bit.ly/2Eh4vRS
2 yearss ago
This story is a life-changer. Learn about the incredible Forest Man of India | 印度“森林之子”- https://bit.ly/2Eh4vRS
Part 2-Beautiful billboard in Malaysia of a powerful Tibetan hero whose life serves as a great inspiration- https://bit.ly/2UltNE4
2 yearss ago
Part 2-Beautiful billboard in Malaysia of a powerful Tibetan hero whose life serves as a great inspiration- https://bit.ly/2UltNE4
Part 1-Beautiful billboard in Malaysia of a powerful Tibetan hero whose life serves as a great inspiration- https://bit.ly/2UltNE4
2 yearss ago
Part 1-Beautiful billboard in Malaysia of a powerful Tibetan hero whose life serves as a great inspiration- https://bit.ly/2UltNE4
The great Protector Manjushri Dorje Shugden depicted in the beautiful Mongolian style. To download a high resolution file: https://bit.ly/2Nt3FHz
2 yearss ago
The great Protector Manjushri Dorje Shugden depicted in the beautiful Mongolian style. To download a high resolution file: https://bit.ly/2Nt3FHz
The Mystical land of Shambhala is finally ready for everyone to feast their eyes and be blessed. A beautiful post with information, art work, history, spirituality and a beautiful book composed by His Holiness the 6th Panchen Rinpoche. ~ https://bit.ly/309MHBi
2 yearss ago
The Mystical land of Shambhala is finally ready for everyone to feast their eyes and be blessed. A beautiful post with information, art work, history, spirituality and a beautiful book composed by His Holiness the 6th Panchen Rinpoche. ~ https://bit.ly/309MHBi
Beautiful pictures of the huge Buddha in Longkou Nanshan- https://bit.ly/2LsBxVb
2 yearss ago
Beautiful pictures of the huge Buddha in Longkou Nanshan- https://bit.ly/2LsBxVb
The reason-Very interesting thought- https://bit.ly/2V7VT5r
2 yearss ago
The reason-Very interesting thought- https://bit.ly/2V7VT5r
NEW Bigfoot cafe in Malaysia! Food is delicious!- https://bit.ly/2VxdGau
2 yearss ago
NEW Bigfoot cafe in Malaysia! Food is delicious!- https://bit.ly/2VxdGau
DON\'T MISS THIS!~How brave Bonnie survived by living with a herd of deer~ https://bit.ly/2Lre2eY
2 yearss ago
DON'T MISS THIS!~How brave Bonnie survived by living with a herd of deer~ https://bit.ly/2Lre2eY
Global Superpower China Will Cut Meat Consumption by 50%! Very interesting, find out more- https://bit.ly/2V1sJFh
2 yearss ago
Global Superpower China Will Cut Meat Consumption by 50%! Very interesting, find out more- https://bit.ly/2V1sJFh
You can download this beautiful Egyptian style Dorje Shugden Free- https://bit.ly/2Nt3FHz
2 yearss ago
You can download this beautiful Egyptian style Dorje Shugden Free- https://bit.ly/2Nt3FHz
Beautiful high file for print of Lord Manjushri. May you be blessed- https://bit.ly/2V8mwZe
2 yearss ago
Beautiful high file for print of Lord Manjushri. May you be blessed- https://bit.ly/2V8mwZe
Mongolian (Oymiakon) Shaman in Siberia, Russia. That is his real outfit he wears. Very unique. TR
2 yearss ago
Mongolian (Oymiakon) Shaman in Siberia, Russia. That is his real outfit he wears. Very unique. TR
Find one of the most beautiful temples in the world in Nara, Japan. It is the 1,267 year old Todai-ji temple that houses a 15 meter Buddha Vairocana statue who is a cosmic and timeless Buddha. Emperor Shomu who sponsored this beautiful temple eventually abdicated and ordained as a Buddhist monk. Very interesting history and story. One of the places everyone should visit- https://bit.ly/2VgsHhK
2 yearss ago
Find one of the most beautiful temples in the world in Nara, Japan. It is the 1,267 year old Todai-ji temple that houses a 15 meter Buddha Vairocana statue who is a cosmic and timeless Buddha. Emperor Shomu who sponsored this beautiful temple eventually abdicated and ordained as a Buddhist monk. Very interesting history and story. One of the places everyone should visit- https://bit.ly/2VgsHhK
Manjusri Kumara (bodhisattva of wisdom), India, Pala dynesty, 9th century, stone, Honolulu Academy of Arts
2 yearss ago
Manjusri Kumara (bodhisattva of wisdom), India, Pala dynesty, 9th century, stone, Honolulu Academy of Arts
Click on "View All Photos" above to view more images

Videos On The Go

Please click on the images to watch video
 • Pig puts his toys away
  1 years ago
  Pig puts his toys away
  Animals are so intelligent. They can feel happiness, joy, pain, sorrow, just like humans. Always show kindness to them. Always show kindness to everyone.
 • Always be kind to animals-They deserve to live just like us.
  2 yearss ago
  Always be kind to animals-They deserve to live just like us.
  Whales and dolphins playing with each other in the Pacific sea. Nature is truly incredible!
 • Bodha stupa July 2019-
  2 yearss ago
  Bodha stupa July 2019-
  Rainy period
 • Cute Tara girl having a snack. She is one of Kechara Forest Retreat’s resident doggies.
  2 yearss ago
  Cute Tara girl having a snack. She is one of Kechara Forest Retreat’s resident doggies.
 • Your Next Meal!
  2 yearss ago
  Your Next Meal!
  Yummy? Tasty? Behind the scenes of the meat on your plates. Meat is a killing industry.
 • This is Daw
  2 yearss ago
  This is Daw
  This is what they do to get meat on tables, and to produce belts and jackets. Think twice before your next purchase.
 • Don’t Take My Mummy Away!
  2 yearss ago
  Don’t Take My Mummy Away!
  Look at the poor baby chasing after the mother. Why do we do that to them? It's time to seriously think about our choices in life and how they affect others. Be kind. Don't break up families.
 • They do this every day!
  2 yearss ago
  They do this every day!
  This is how they are being treated every day of their lives. Please do something to stop the brutality. Listen to their cries for help!
 • What happened at Fair Oaks Farm?
  2 yearss ago
  What happened at Fair Oaks Farm?
  The largest undercover dairy investigation of all time. See what they found out at Fair Oaks Farm.
 • She’s going to spend her whole life here without being able to move correctly. Like a machine. They are the slaves of the people and are viewed as a product. It’s immoral. Billions of terrestrial animals die annually. Billions. You can’t even imagine it. And all that because people don’t want to give up meat, even though there are so many alternatives. ~ Gabriel Azimov
  2 yearss ago
  She’s going to spend her whole life here without being able to move correctly. Like a machine. They are the slaves of the people and are viewed as a product. It’s immoral. Billions of terrestrial animals die annually. Billions. You can’t even imagine it. And all that because people don’t want to give up meat, even though there are so many alternatives. ~ Gabriel Azimov
 • Our Malaysian Prime Minister Dr. Mahathir speaks so well, logically and regarding our country’s collaboration with China for growth. It is refreshing to listen to Dr. Mahathir’s thoughts. He said our country can look to China for many more things such as technology and so on. Tsem Rinpoche
  2 yearss ago
  Our Malaysian Prime Minister Dr. Mahathir speaks so well, logically and regarding our country’s collaboration with China for growth. It is refreshing to listen to Dr. Mahathir’s thoughts. He said our country can look to China for many more things such as technology and so on. Tsem Rinpoche
 • This is the first time His Holiness Dalai Lama mentions he had some very serious illness. Very worrying. This video is captured April 2019.
  2 yearss ago
  This is the first time His Holiness Dalai Lama mentions he had some very serious illness. Very worrying. This video is captured April 2019.
 • Beautiful Monastery in Hong Kong
  2 yearss ago
  Beautiful Monastery in Hong Kong
 • This dog thanks his hero in such a touching way. Tsem Rinpoche
  2 yearss ago
  This dog thanks his hero in such a touching way. Tsem Rinpoche
 • Join Tsem Rinpoche in prayer for H.H. Dalai Lama’s long life~ https://www.youtube.com/watch?v=gYy7JcveikU&feature=youtu.be
  2 yearss ago
  Join Tsem Rinpoche in prayer for H.H. Dalai Lama’s long life~ https://www.youtube.com/watch?v=gYy7JcveikU&feature=youtu.be
 • These people going on pilgrimage to a holy mountain and prostrating out of devotion and for pilgrimage in Tibet. Such determination for spiritual practice. Tsem Rinpoche
  2 yearss ago
  These people going on pilgrimage to a holy mountain and prostrating out of devotion and for pilgrimage in Tibet. Such determination for spiritual practice. Tsem Rinpoche
 • Beautiful new casing in Kechara for Vajra Yogini. Tsem Rinpoche
  2 yearss ago
  Beautiful new casing in Kechara for Vajra Yogini. Tsem Rinpoche
 • Get ready to laugh real hard. This is Kechara’s version of “Whatever Happened to Baby Jane!” We have some real talents in this video clip.
  2 yearss ago
  Get ready to laugh real hard. This is Kechara’s version of “Whatever Happened to Baby Jane!” We have some real talents in this video clip.
 • Recitation of Dorje Dermo‘s mantra or the Dharani of Glorious Vajra Claws. This powerful mantra is meant to destroy all obstacles that come in our way. Beneficial to play this mantra in our environments.
  2 yearss ago
  Recitation of Dorje Dermo‘s mantra or the Dharani of Glorious Vajra Claws. This powerful mantra is meant to destroy all obstacles that come in our way. Beneficial to play this mantra in our environments.
 • Beautiful
  2 yearss ago
  Beautiful
  Beautiful sacred Severed Head Vajra Yogini from Tsem Rinpoche's personal shrine.
 • My little monster cute babies Dharma and Oser. Take a look and get a cute attack for the day! Tsem Rinpoche
  2 yearss ago
  My little monster cute babies Dharma and Oser. Take a look and get a cute attack for the day! Tsem Rinpoche
 • Plse watch this short video and see how all sentient beings are capable of tenderness and love. We should never hurt animals nor should we eat them. Tsem Rinpoche
  2 yearss ago
  Plse watch this short video and see how all sentient beings are capable of tenderness and love. We should never hurt animals nor should we eat them. Tsem Rinpoche
 • Cruelty of some people have no limits and it’s heartbreaking. Being kind cost nothing. Tsem Rinpoche
  2 yearss ago
  Cruelty of some people have no limits and it’s heartbreaking. Being kind cost nothing. Tsem Rinpoche
 • SUPER ADORABLE and must see
  2 yearss ago
  SUPER ADORABLE and must see
  Tsem Rinpoche's dog Oser girl enjoying her snack in her play pen.
 • Cute!
  2 yearss ago
  Cute!
  Oser girl loves the balcony so much. - https://www.youtube.com/watch?v=RTcoWpKJm2c
 • Uncle Wong
  2 yearss ago
  Uncle Wong
  We were told by Uncle Wong he is very faithful toward Dorje Shugden. Dorje Shugden has extended help to him on several occasions and now Uncle Wong comes daily to make incense offerings to Dorje Shugden. He is grateful towards the help he was given.
 • Tsem Rinpoche’s Schnauzer Dharma boy fights Robot sphere from Arkonide!
  2 yearss ago
  Tsem Rinpoche’s Schnauzer Dharma boy fights Robot sphere from Arkonide!
 • Cute baby owl found and rescued
  2 yearss ago
  Cute baby owl found and rescued
  We rescued a lost baby owl in Kechara Forest Retreat.
 • Nice cups from Kechara!!
  2 yearss ago
  Nice cups from Kechara!!
  Dorje Shugden people's lives matter!
 • Enjoy a peaceful morning at Kechara Forest Retreat
  2 yearss ago
  Enjoy a peaceful morning at Kechara Forest Retreat
  Chirping birds and other forest animals create a joyful melody at the Vajrayogini stupa in Kechara Forest Retreat (Bentong, Malaysia).
 • This topic is so hot in many circles right now.
  4 yearss ago
  This topic is so hot in many circles right now.
  This video is thought-provoking and very interesting. Watch! Thanks so much to our friends at LIVEKINDLY.
 • Chiropractic CHANGES LIFE for teenager with acute PAIN & DEAD LEG.
  4 yearss ago
  Chiropractic CHANGES LIFE for teenager with acute PAIN & DEAD LEG.
 • BEAUTIFUL PLACE IN NEW YORK STATE-AMAZING.
  4 yearss ago
  BEAUTIFUL PLACE IN NEW YORK STATE-AMAZING.
 • Leonardo DiCaprio takes on the meat Industry with real action.
  4 yearss ago
  Leonardo DiCaprio takes on the meat Industry with real action.
 • Do psychic mediums have messages from beyond?
  4 yearss ago
  Do psychic mediums have messages from beyond?
 • Lovely gift for my 52nd Birthday. Tsem Rinpoche
  4 yearss ago
  Lovely gift for my 52nd Birthday. Tsem Rinpoche
 • This 59-year-old chimpanzee was refusing food and ready to die until...
  4 yearss ago
  This 59-year-old chimpanzee was refusing food and ready to die until...
  she received “one last visit from an old friend” 💔💔
 • Bigfoot sighted again and made it to the news.
  4 yearss ago
  Bigfoot sighted again and made it to the news.
 • Casper is such a cute and adorable. I like him.
  4 yearss ago
  Casper is such a cute and adorable. I like him.
 • Dorje Shugden Monastery Amarbayasgalant Mongolia's Ancient Hidden Gem
  4 yearss ago
  Dorje Shugden Monastery Amarbayasgalant Mongolia's Ancient Hidden Gem
 • Don't you love Hamburgers? See how 'delicious' it is here!
  4 yearss ago
  Don't you love Hamburgers? See how 'delicious' it is here!
 • Such a beautiful and powerful message from a person who knows the meaning of life. Tsem Rinpoche
  4 yearss ago
  Such a beautiful and powerful message from a person who knows the meaning of life. Tsem Rinpoche
 • What the meat industry figured out is that you don't need healthy animals to make a profit.
  4 yearss ago
  What the meat industry figured out is that you don't need healthy animals to make a profit.
  Sick animals are more profitable... farms calculate how close to death they can keep animals without killing them. That's the business model. How quickly they can be made to grow, how tightly they can be packed, how much or how little can they eat, how sick they can get without dying... We live in a world in which it's conventional to treat an animal like a block of wood. ~ Jonathan Safran Foer
 • This video went viral and it's a must watch!!
  4 yearss ago
  This video went viral and it's a must watch!!
 • SEE HOW THIS ANIMAL SERIAL KILLER HAS NO ISSUE BLUDGEONING THIS DEFENSELESS BEING.
  4 yearss ago
  SEE HOW THIS ANIMAL SERIAL KILLER HAS NO ISSUE BLUDGEONING THIS DEFENSELESS BEING.
  This happens daily in slaughterhouse so you can get your pork and Bak ku teh. Stop eating meat.

ASK A PASTOR


Ask the Pastors

A section for you to clarify your Dharma questions with Kechara’s esteemed pastors.

Just post your name and your question below and one of our pastors will provide you with an answer.

Scroll down and click on "View All Questions" to view archived questions.

 • May 14, 2021 01:09
  Anonymous asked: I heard that Lama Tsongkhapa and Tara closer to us? Is it true and how so - because I have experienced instant help from them. Once I was due to go for a college interview and I started getting stomach pains that made me weak and almost unconscious. My mum offered incense to Green Tara and almost immediately the pain went away. Grateful to her and love her to this day.
  No reply yet
 • May 13, 2021 01:48
  Eden asked: Dear pastors 1) I am interested to do some small retreats. Can you guide and teach me? 2) Recently I had adopted a pet. Can you guide me on how to not be to attach to my pet? As i do not want to be too sad when my pet pass away. 3) Recently i find myself wanting to buy new phone, laptops and clothes eventho i do not need them. Can you guide me on how to reduce this urge to buy new things?
  No reply yet
 • May 10, 2021 03:41
  Anonymous asked: When we see similar characteristics in family members and similar life circumstances, is that a result of karma too?
  pastor answered: Hello, When we see similar characteristics between yourself and your family members, yes, ultimately that is due to karma. From the viewpoint of society, it is because we grew up with our family, shared experiences, pick up each others' habits, etc, that is the reason for similar characteristics. We learn things such as behaviours, likes and dislikes from our family and they also learn such things from us. But from the Buddhist viewpoint, what is the reason that we ended up being family anyway? The answer as you already guessed it is karma. Karma is what caused us to take to rebirth into a particular family, hence it is the reason why characteristics are similar between family members. This applies to life circumstances as well, we had the karma to be born into a family in a specific location, at a specific time, environment, etc. Which means that we would necessarily undergo similar circumstances as well. Within samsara, or cyclic existence, everything is due to karma. Everything that happens to us, what we say, what we think. Not only is it due to karma, but it also creates more karma. That is why Buddhists always talk about the faults of samsara. The only way to be free of this cycle and karma completely is to become a fully enlightened Buddha. That is why Buddhists aim to become a Buddha themselves. I hope this helps.
 • May 9, 2021 02:51
  Josh asked: Hello Pastor, when Buddha gave me a gift of able to see spirits, communicate with spirits and able to sense death onto someone, what is the purpose of this gift? How to use it? I believe I had this when I was around 12 years old. 70% of my dreams are mostly took me to hell for a walk, I even talk to Yama, Yama allow me to peek on the Book of the living and the dead.. I had only dream once of Buddha and the Titan God once, but everything in Sanskrit. I understand them only in dreams, and when communicating with spirits. So what is the purpose of this gift? How to use them to help?
  pastor answered: Dear Josh, Thank you for your question. Supernatural abilities such as those you have mentioned definitely do exist. They can come about from a couple of reasons: as gifted by a supernatural being, god, etc, or even simply because we have the karma to have such abilities that have manifested in this life. The other way they can come about is through our own transformation of the mind, where they occur naturally as side effects. In all of these cases, they are known as 'common attainments'. The reason why they are known as common attainments, because they can be attained by anyone. Buddhism however, stresses the importance of the 'supreme attainment', which is achieving the enlightened mind. Hence, in the Buddhist scriptures it is said that the supreme attainment is what we should strive for. Now, we cannot advise you in which ways to use the abilities you have mentioned to help beings, because we are not attained enough to guide you in such a manner. You would need the guidance of a highly attained master to be able to guide you in a safe manner. However, from what you have written, you can use your experiences to further your own spiritual transformation first. H.E. Tsem Rinpoche has advised on many occasions that we should not focus too much on abilities we develop, but concentrate on real transformation first. When you have reached a higher state of consciousness, then you will be able to use such abilities properly. The way to achieve this is to follow the path of the Lamrim or the Graduated Stages on the Path to Enlightenment. The text we use in Kechara is known as Liberation in the Palm of Your Hand. You can get a copy of it here: https://www.vajrasecrets.com/lamrim-liberation-in-the-palm-of-your-hand There are sections of the Lamrim that deal with the suffering of those in the hell realms, the god realms and all other realms. There are also sections that deal with karma. You can use your experience to help you develop insight into these sections and propel you further along the path of transformation. So, instead of trying to use your abilities now, use the experiences that you have already had to the greatest potential. I hope this helps. Thank you.
 • May 8, 2021 02:04
  Anonymous asked: Hello pastors. When one visualises in prayers should one shut eyes completely or keep half open looking at side of noses? Thank you for answering.
  pastor answered: Hello, When engaging in visualisation or any type of meditation, the best is to keep your eyes half open. You are actually looking at the floor, but the line of your sight follows the sides of your nose, you don't actually focus on the sides of your nose. If you focus on the sides of your nose, it will exert too much effort and you will feel like you are going crosseyed. So you actually look at the floor, but follow the angle of the sides of your nose. Following this eye positioning is the best because your mind is not too excited or overly stimulated as it would be if you had your eyes fully open, nor is it prone to laziness or falling asleep if you have your eyes closed. This would be the best. However, some people find it difficult to visualise with their eyes half open. In this case, it is permissible to close your eyes when visualising, as long as you can keep your concentration. Then slowly, over time, once you are familiar with the particular visualisation you are engaged in, you can do it with your eyes half open instead. I hope this helps.
 • May 3, 2021 10:15
  Carolyn asked: what is "Teh"
  pastor answered: Dear Carolyn, My apologies, but I do not fully understand your question. Is this in regards to any prayers or texts? In which case, please indicate which prayer or text so we can answer properly. Thank you
 • May 1, 2021 19:38
  Sandra asked: Respected pastors, What does attachment actually mean in buddhism? Is it opposite of hostility? How do both these emotions harm us? How can we get rid of them?
  pastor answered: Dear Sandra, You have asked a very good question, but it's outside of the scope of this short reply to answer completely. Attachment is when you want something and either your thoughts, speech or actions reflect this want. For example, we can be attached to an object, a type of food, a person, a situation, etc.,. There are varying degrees of the type of attachment you experience towards differing objects or things. When we have an attachment, we expend energy either mentally, emotionally, through our speech or our actions to get the particular object, keep it and protect it. When we are parted from the object, it creates a lot of emotional suffering. When we are attached, our actions and thoughts keep us bound to cyclic existence, because we simply just create more karma. Attachment is known as one of the Three Poisons. You can read a short article and watch a teaching by Pastor David Lai about attachment here: https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/buddhas-dharma/the-exaggeration-of-attachment.html In addition, here is an article that deals with the benefits of non-attachment in terms of relationships with others: https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/inspiration-worthy-words/why-non-attachment-is-one-of-the-keys-to-a-happy-life-relationship.html The opposite of attachment is aversion, the want to stay away from an object of thing, or not experience a particular situation. Another of the Three Poisons, is actually anger or hostility. This can be the extension of aversion. For example, in past someone said something to you which you didn't like. So you don't want to be around this person again. If a situation occurs when you are around this person, you become angry and hostile. You can even play the scenario over and over again in your head and become angry, even when not near the person. Anger is one of the most destructive of emotions because when you are worked up, it is very hard to remain logical, you simply and quickly act out of emotion, in the heat of the moment. This leads to the creation of negative karma, which you will need experience in the future. In short, all our negative emotions or behaviours can be subsumed under the Three Poisons - Attachment, Anger and Ignorance. There are many methods in Buddhism to overcome these. One of the most basic, yet extremely powerful is to meditate on impermanence, especially death. While this may seem very morbid, it is actually very liberating and helps us to let go of negative emotions which serve no purpose but to keep us stuck in suffering. You can read a short article about meditation on impermanence here: https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/current-affairs/supreme-contemplation.html For a more in-depth explanation of negative emotions and how to overcome them, you can read the Lamrim texts. These give us a step-by-step guide to self-transformation all the way to enlightenment itself. The text we use in Kechara is called Liberation in the Palm of Your Hand. You can order a copy online from Vajrasecrets (https://www.vajrasecrets.com/lamrim-liberation-in-the-palm-of-your-hand). Alternatively, you can visit your local bookstore and they should be able to order it in for you. I hope this helps. Thank you. PS. You may also find the following links useful:
 • April 28, 2021 19:10
  Eden asked: Dear pastors, recently I saw a video about preserving a dead body only to be revive later when science is more advance. Did Buddha said anything regarding this? I am looking forward for your reply.
  pastor answered: Dear Eden, Thank you for your question. Buddha Shakyamuni did not explicitly talk about this subject, simply because the technology to preserve a body for future re-animation did not exist. In fact, even today, we can physically preserve a body using things like cryogenic freezing, however the technology to be able to revive the person is currently only speculative hope. There is no biological evidence that this would even be possible. That being said, even though the Buddha did not talk about it specifically, the Dharma that the Buddha taught can be applied to any and all situations. So, we can analyze it from multiple angles. I'll try to do so from two angles due to the scope of this answer. The first is that death as part of the law of impermanence is a major part of Buddhism. We have had countless lifetimes and at the end of each of those, we have died and then taken rebirth into a new body. That is why cyclic existence is considered to be suffering, because we consistently take a new life, only to die at the end of it, and then take rebirth in a new life once again. The only way to get out of this cycle is to achieve the state of enlightenment. Some people could argue that if you don't die because you are re-animated in the future, then this cycle doesn't really exist. However, from a Buddhist viewpoint everything is still impermanent. Even if you were re-animated and lived for many thousands, millions, or billions of years, eventually the whole universe as we know it will be destroyed. At that point of time, no matter how many times your physical body was revived, you would cease to exist, because everything will be destroyed. Even from a scientific standpoint, it is said that the universe was created with the Big Bang, and due to that the universe is still expanding at an accelerating rate. Scientists have hypothesized that this will lead to either the Big Rip or the Big Freezer, in which life will no longer be able to exist in the universe in any form. So even from a scientific point of view, the Buddhist law of impermanence still applies. This brings me to the second angle, the question why we would want to preserve our bodies for future re-animation. The answer to that is simple, it is due to attachment. As you may be aware, within Buddhism, attachment is one of the things that leads us to stay stuck within cyclic existence. Attachment leads to the creation of karma which only lengths our suffering in existence. When we focus on our attachments, we do not live in the moment, we do not truly transform into a better person, we help no one and ultimately we do not help ourselves to become enlightened. I hope this helps. If you have any further questions, please do ask. This is an interesting subject.
 • April 24, 2021 03:40
  Sandra asked: Respected pastors, Thank you all for following Rinpoche’s advice and contributing your energy here and at Kechara. Rinpoche is the most precious jewel for sure. We appreciate Rinpoche, Kechara and kecharians. May we all achieve our spiritual goals under the guru’s guidance.
  pastor answered: Dear Sandra, Thank you for your lovely message, it's nice to know that this blog is appreciated. Tsem Rinpoche worked tirelessly to get this resource up and available for everyone. Following Rinpoche's Dharma teachings on this blog, we can definitely progress on our spiritual journeys. The key is to put what Rinpoche taught into practice. I wish your success in your journey, and if you need help, you are more than welcome to ask further questions here. Thank you.
 • April 21, 2021 03:13
  Sandra asked: Respected pastors, When one experiences the outcome of negative karmas, how does one have compassion for oneself and overcome tough times? Relying on buddhas is definitely top of the list but I find my fear and self doubt and bad temper sabotages all the outer dharma practice I do. I am weak in the practical side of applying dharma!
  pastor answered: Dear Sandra, Thank you for your question. What you have expressed is something that a lot of people go through, because of the accumulation of negative karma from previous lifetimes. What you must remember is that our negative habitual patterns from previous lives are very strong, hence effort is needed in the spiritual path. That is why Joyous Effort is one of the Six Perfections. Karma, our habitual patterns, fear and self-doubt will try to knock us of the path of self-transformation at every turn until we are strong enough to withstand them. One way to overcome this is to develop strong faith in the Three Jewels, and the way to do this is to engage in the practice of Taking Refuge. I'm not just talking about Talking Refuge at the beginning of formal Dharma practice such as your sadhana or pujas. But actually Taking Refuge remembering the qualities of the Three Jewels. When I first came to Kechara, I had a lot of physical obstacles manifest, a lot of fear and doubt. H.E. Tsem Rinpoche suggested that I read the section of the Lamrim that talks about Taking Refuge, and explains how to do it properly, remembering the qualities of the Three Jewels and the benefits they grant on the spiritual path. When you practice Taking Refuge, you remember these and you contemplate them. Then your faith in the application of the Dharma increases, and your fear, self-doubt, etc, disappear. When that happens, even if your negative karma and habits try to knock you off the path, you find yourself back on the path. Another thing you must remember is that when we are practicing the Dharma, due to our habits, we will not be perfect at something directly after learning about it. It takes time to train ourselves. That is why the central teaching in the Gelug tradition we practice is called the Lamrim, or the Graded Stages on the Path to Enlightenment. It is step-by-step. It is a process. It is not instant. So you shouldn't let fear, self-doubt, etc get in the way. Instead calmly apply the antidote to these, which is strong refuge. When you develop strong refuge, you will have faith and confidence in the teachings. When you have these, you will practice the teachings, no matter what happens. The compassion for yourself and overcoming tough times comes through faith in the Three Jewels and the teachings of self-transformation. I met someone the other day who said self-transformation was not possible for him, but then why did Buddha Shakyamuni and the enlightened beings teach the Dharma? Of course, it is possible, and in order to progress on the spiritual path, you must have faith and conviction. This comes from the simple, yet foundational practice of Taking Refuge. I hope this helps. Thank you.
 • April 19, 2021 02:53
  Sandra asked: Hello respected pastors, I heard once from here that too much mantra recitations produce wind in the body? Did I hear right? What are the repercussions of that? I do find I cough during mantra recitations these days...I only do about 6 malas though!
  pastor answered: Dear Sandra, Thank you for your question. Mantras are the form of the enlightened beings in sound. Hence, when you recite mantras they are very powerful. All mantras move the psychic winds in the body. They don't actually produce physical wind in the body. The psychic winds move naturally due to the power of the mantras, and only have a beneficial effect on the body. If you are not initiated into the Higher Yoga Tantra practices, any of the common mantras are fine to recite. These include Lama Tsongkhapa's Migtsema, your Guru's mantra, Chenrezig, Tara, Manjushri, etc. These will move the winds in your body naturally, so there will be no untoward side effect. However, mantras of Higher Yoga Tantra deities, such as Yamantaka, Vajra Yogini, Heruka, etc, should only be known and recited by those who have received initiation into the practice and received the commentary to the practice from a qualified guru. These mantras move the psychic winds in the body more forcefully hence can have negative side effects if not done properly. If you are having any negative effects when reciting mantras, such as coughing, that could be due to a number of other more ordinary reasons, such as reciting too loudly or being out of breath when reciting. When you are reciting mantras during your sadhana, you should only recite loud enough for yourself to hear, and not disturb others if they are around. If you are in a puja, you follow the puja lead to either recite out aloud or quietly. If you are getting out of breath, slow down your mantra recitation, or reduce the amount of mantras you are doing until you are used to it. Then you can slowly increase to however many you want to recite. The main issue is consistency, you should recite mantras as part of your sadhana every day. You can also recite extra mantras throughout the day, but the key is to make sure that you finish your daily sadhana. And you should not rush through your mantra recitation, but recite the mantra clearly. I hope this helps.
 • April 13, 2021 21:55
  ray asked: Dear Pastors, Thank you for clearing my doubts previously about purification practices. Today i have a question about reciting praises to buddhas, why do we recite praises and how does reciting praises to buddhas like Tara, Dorje shugden etc. help and benefit us? Because ive seen certain prayer texts to mother tara which i think is referring to the 21 tara praises stating that : ~If this prayer is recited two, three, or seven times, It will pacify all the sufferings of torments Caused by spirits, fevers, and poisons, And by other beings as well. If you wish for a child, you will get a child; If you wish for wealth, you will receive wealth. All your wishes will be fulfilled And all obstacles pacified.~ Will reciting praises to buddhas also be able to fulfill our wishes as stated? Thank you very much.
  pastor answered: Dear Ray, Thank you for your question. As I am sure you are aware, there are many different types of prayers. Praises are one type of prayer, or commonly included in longer prayers. When we praise the enlightened beings, we generate merit. This is due to the power of the enlightened beings. Generally speaking these prayers are praises of the qualities of either the enlightened being's body, speech, mind or benefits derived from their practices. Or the praise can be a combination of these. The merit generated from praising an enlightened being is immense. Some prayers even have the power to grant certain specific benefits due to the merits generated from the praise. Hence, some prayers even have the benefits listed in them. So yes, if you recite the praise with strong faith and refuge in the particular enlightened being, you will generate merit which will help to achieve the benefits stated. On a normal level, you will receive the benefits. On a higher level, you create the merit to achieve the same body, speech, mind and qualities of the enlightened being, meaning you create the causes to be enlightened yourself. I hope this helps.
 • April 12, 2021 03:20
  Eden asked: Dear Pastors, How are all of you doing? I have a few questions here. I will be very grateful if you can answer them. Thank you. 1) If we are here because of our previous life karma, previous previous karma and so on. May i know when does all of this started? How does this chain of karma started? Im sure we all had our 1st life and everything had a beginning to it. 2) I am currently facing some problem over my career pathway, are there any practices and mantras that I can do to request for guidance?
  pastor answered: Dear Eden, Thank you for your questions. 1. Buddhism does not believe in a 1st life, and the reason being is the Buddhist view of time. Most people think of time and existence as linear. It has a definitive starting point and a certain end point. But Buddhism views time as a cyclic. Hence, our universe as we understand it, will at one point cease to exist, and then a new universe will come into existence. However, even though our current universe will end, due to the force of karma and reincarnation, we will take rebirth into the new universe and have many rebirths there. So in Buddhism we say that we have had "countless" rebirths, as you would never be able to count how many lifetimes you have had. This cycle is vicious and leads us to take rebirth endlessly. The only way to stop this cycle is to transcend it altogether, which is the state of Buddhahood, in which you are completely liberated from the cycle, known as "samsara". Also the way in which we think about karma is not linear either. It is not one for one. By this I mean, if you do one negative action, it is not that you will experience only one negative result. You will actually experience many negative results, with differing levels of severity until the karma is exhausted. How you respond to the negative results can lead to either more negative karma, or positive karma. Hence, the law of karma according to the Buddhist view point is much more nuanced then the general understanding of karma that people have these days. The Buddha explained this process in a teaching known as the 12 Links of Dependent Origination, which is quite complex. If you want to learn more about this teaching, H.E. Tsem Rinpoche gave a very profound teaching on it here: https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/buddhas-dharma/teaching-on-the-twelve-links-of-dependent-origination.html Hence, according to Buddhism, the understand of time is a never-ending cycle in which universes are created, destroyed and created again due to the power of karma. Since it is a cycle, there is no "beginning" or "1st life" for sentient beings. 2. In regards to your career pathway, I would suggest you engage in the combined practice of Lama Tsongkhapa and Dorje Shugden. We have heard of many people who are either stuck in their career or who need to find good jobs, succeed in the their goals after engaging in this practice with a sincere motivation. There is a book available regarding the practice here: https://www.vajrasecrets.com/the-dorje-shugden-handbook. We also have an entire section of this website dedicated to various aspects of the practice, including history, other prayers, etc. (https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/category/dorje-shugden). I hope this helps. Let us know if we can help in any other way.
 • April 11, 2021 00:23
  Lara asked: Hello pastors, I have a family member suffering from depression right now. May I know how I can help him to overcome this? Thank you.
  pastor answered: Dear Lara, I'm sorry to hear that your family member is going through this. When someone is going through such a difficult time, H.E. Tsem Rinpoche has advised that the person themselves seek qualified medical help as well as engage in the practice of Lama Tsongkhapa, which is well-known to help overcome things like depression. From your side you should be as supportive as possible. Take the time to understand what your family member is going through, and in which ways you can support them to overcome their depression and heal. You can watch a fantastic teaching about the practice of Lama Tsongkha here: https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/buddhas-dharma/sayonara-to-depression.html. The prayer text for the practice can be found here: https://www.tsemrinpoche.com/tsem-tulku-rinpoche/prayers-and-sadhanas/sadhana-prayers.html#19 However, sometimes family members may not be open to the engaging in the practice themselves. In that case, you can engage in the practice yourself and dedicate the merits for the family member to heal, but this will not be as effective as the family member doing the practice themselves. Another thing that you can do, it to make abundant offerings or engage in virtuous activities like as helping the less fortunate, and dedicating the merits from those activities to your family member. You can also have pujas sponsored for your family member. The following two pujas would be excellent: Medicine Buddha Puja - which is good for healing, both physical and mental (https://www.vajrasecrets.com/medicine-buddha-puja-fund) Dorje Shugden Puja - to remove obstacles for a swift recovery (https://www.vajrasecrets.com/dorje-shugden-wishfulfilling-puja-fund) These are the various methods in which you can help. You can do just one or a combination of the methods mentioned to generate as much positive energy and merit as possible for your family member. I hope this helps.
View All Questions

CHAT PICTURES

Pastor Shin winning some mystery gifts for being the 1st person to answer a BONUS question during last Sunday's Blog chat quiz. Blog chat is a fun way to learn the Dharma. To find out more, check out > tsemrinpoche.com/chat. Joy - Moderator
45 minutes ago
Pastor Shin winning some mystery gifts for being the 1st person to answer a BONUS question during last Sunday's Blog chat quiz. Blog chat is a fun way to learn the Dharma. To find out more, check out > tsemrinpoche.com/chat. Joy - Moderator
Here is Pastor Antoinette who won some mystery gifts for being the 2nd person to answer a BONUS question during last Sunday's Blog Chat quiz/discussion. To find out more check out our blog chat section for our weekly topic! Joy - Moderator
57 minutes ago
Here is Pastor Antoinette who won some mystery gifts for being the 2nd person to answer a BONUS question during last Sunday's Blog Chat quiz/discussion. To find out more check out our blog chat section for our weekly topic! Joy - Moderator
#KFBBentong: Ready for some exciting news? We are now at RM154,523.94 - surpassing the funds required for our Pahang food bank operations! Thank you to all who kindly donated, we are deeply moved by your care and generosity towards the less fortunate struggling in our midst. To make our shared goal to continue #helpingthepoor a reality, we are now eagerly looking for suitable premises in Bentong. We will update soon on our progress, so stay tuned! #kecharafoodbank #foodaid #bantuan #kitajagakita #hungerknowsnobarriers #endhunger #charity #ngomalaysia #Pahang - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
4 weeks ago
#KFBBentong: Ready for some exciting news? We are now at RM154,523.94 - surpassing the funds required for our Pahang food bank operations! Thank you to all who kindly donated, we are deeply moved by your care and generosity towards the less fortunate struggling in our midst. To make our shared goal to continue #helpingthepoor a reality, we are now eagerly looking for suitable premises in Bentong. We will update soon on our progress, so stay tuned! #kecharafoodbank #foodaid #bantuan #kitajagakita #hungerknowsnobarriers #endhunger #charity #ngomalaysia #Pahang - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
Fwd: 12 minute Affiliate Multiple Ways to Earn Commissions
1 month ago
Fwd: 12 minute Affiliate Multiple Ways to Earn Commissions
#kecharafoodbank: In collaboration with Good Shepherd Services (GSS) based in Ipoh, we travelled to Buntong with food rations for 33 families. Some of the food items given include rice, noodles, cooking oil and biscuits; in total, we gave 726kg of food to these beneficiaries from the underprivileged class. We are glad to have been able to contribute, especially to families with children and in poor living conditions. We wish to thank GSS for alerting us about those in need, and we look forward to extending more support in the future together with this not-for-profit organization doing good work. - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
2 months ago
#kecharafoodbank: In collaboration with Good Shepherd Services (GSS) based in Ipoh, we travelled to Buntong with food rations for 33 families. Some of the food items given include rice, noodles, cooking oil and biscuits; in total, we gave 726kg of food to these beneficiaries from the underprivileged class. We are glad to have been able to contribute, especially to families with children and in poor living conditions. We wish to thank GSS for alerting us about those in need, and we look forward to extending more support in the future together with this not-for-profit organization doing good work. - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
In an urgent effort to provide food and necessities to the poverty-stricken in Bentong and rural areas of Pahang, we are launching Food Bank Bentong. With your support, Food Bank Bentong would be able to feed 500 families totaling 2,300 people on a regular basis, giving them a chance to enjoy a basic sense of security we consider a human right. - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
2 months ago
In an urgent effort to provide food and necessities to the poverty-stricken in Bentong and rural areas of Pahang, we are launching Food Bank Bentong. With your support, Food Bank Bentong would be able to feed 500 families totaling 2,300 people on a regular basis, giving them a chance to enjoy a basic sense of security we consider a human right. - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
Kechara Sunday Dharma School Online Teaching Every Sunday Morning 11am class - KSDS Jayce Goh
3 months ago
Kechara Sunday Dharma School Online Teaching Every Sunday Morning 11am class - KSDS Jayce Goh
Re: Kechara Sunday Dharma School Online Teaching Every Sunday Morning 11am class, students attend Pastor Shin Class happily - KSDS Jayce Goh
3 months ago
Re: Kechara Sunday Dharma School Online Teaching Every Sunday Morning 11am class, students attend Pastor Shin Class happily - KSDS Jayce Goh
Update on Empowerment cookies, special holiday packaging. The bakers are most grateful for the overwhelming support of 834 tubs ordered, with a big order of 314 tubs from a group of friends. Thank you to those cookie lovers who couldn’t get enough of it. Watch out for the next update. Vivian @ Kechara Soup Kitchen
5 months ago
Update on Empowerment cookies, special holiday packaging. The bakers are most grateful for the overwhelming support of 834 tubs ordered, with a big order of 314 tubs from a group of friends. Thank you to those cookie lovers who couldn’t get enough of it. Watch out for the next update. Vivian @ Kechara Soup Kitchen
Thank you, generous and kind donors, made possible by Alice Smith School's Official Site through their Build Kindness Campaign. The whooping amount of RM63,000 will provide much needed food to 25 poor families for the next 12 months. On behalf of these families, thank you! Vivian @ Kechara Soup Kitchen
5 months ago
Thank you, generous and kind donors, made possible by Alice Smith School's Official Site through their Build Kindness Campaign. The whooping amount of RM63,000 will provide much needed food to 25 poor families for the next 12 months. On behalf of these families, thank you! Vivian @ Kechara Soup Kitchen
The global pandemic hasn't been easy for all of us. Some find it diffucult to find a job to support the family. Despite that, we are still delivering basic food pack to our recipients nationwide. Thank you to our volunteers, donors, and sponsors. Without your support, we would be unable to reach out to many families. Vivian @ Kechara Soup Kitchen
5 months ago
The global pandemic hasn't been easy for all of us. Some find it diffucult to find a job to support the family. Despite that, we are still delivering basic food pack to our recipients nationwide. Thank you to our volunteers, donors, and sponsors. Without your support, we would be unable to reach out to many families. Vivian @ Kechara Soup Kitchen
Thanks to Yap Optometry for gifting Robert a new pair of glasses to see better. We wish him many clear and bright days ahead. Thank you to all sponsors. - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
6 months ago
Thanks to Yap Optometry for gifting Robert a new pair of glasses to see better. We wish him many clear and bright days ahead. Thank you to all sponsors. - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
Donation received to date: RM33,468.00 Yes! We've achieved the target for the #TamanNegara project. Fundraising is closed for this project. Thank you to all donors, 113 Orang Asli families will benefit from it. Stay tuned! #kecharafoodbank #kecharaempowerment #kecharasoupkitchen - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
6 months ago
Donation received to date: RM33,468.00 Yes! We've achieved the target for the #TamanNegara project. Fundraising is closed for this project. Thank you to all donors, 113 Orang Asli families will benefit from it. Stay tuned! #kecharafoodbank #kecharaempowerment #kecharasoupkitchen - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
FRESHLY BAKED by Kechara Empowerment trainees - Chocolate Chip Butter Cookies - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
6 months ago
FRESHLY BAKED by Kechara Empowerment trainees - Chocolate Chip Butter Cookies - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
In memory of Wilson Lee, one of our most dedicated volunteers in Penang. Our heartfelt condolences to Wilson's wife, Tze Ling, family and friends. Our thoughts are with them for their loss. Thank you for your kindness and service to KSK Penang. From all of us in KSK.
6 months ago
In memory of Wilson Lee, one of our most dedicated volunteers in Penang. Our heartfelt condolences to Wilson's wife, Tze Ling, family and friends. Our thoughts are with them for their loss. Thank you for your kindness and service to KSK Penang. From all of us in KSK.
Last weekend a Soup Kitchen activities @ Penang, Johor & Kuala Lumpur. Hot food, water, masks, biscuits, buns & fruits. This is what we give out to our friends living on the streets. Thank you to our sponsor & volunteers that make it happen. Come spread more love by being a volunteer at our activities. WhatsApp us today at 010-333-3260! See you soon! #kecharafoodbank #kecharaempowerment #kecharasoupkitchen - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
7 months ago
Last weekend a Soup Kitchen activities @ Penang, Johor & Kuala Lumpur. Hot food, water, masks, biscuits, buns & fruits. This is what we give out to our friends living on the streets. Thank you to our sponsor & volunteers that make it happen. Come spread more love by being a volunteer at our activities. WhatsApp us today at 010-333-3260! See you soon! #kecharafoodbank #kecharaempowerment #kecharasoupkitchen - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
Fwd: Dear Sotha
7 months ago
Fwd: Dear Sotha
Kechara Earth Project 13/9/2020
8 months ago
Kechara Earth Project 13/9/2020
Thank you Domino's Pizza Malaysia, Kasih & Piza campaign for sponsoring 85 boxes of pizza to our friends who live on the streets. Your flavourful pizzas have put a smile on their faces. Thank you! - Vivan @ Kechara Soup Kitchen #kecharafoodbank #kecharaempowerment #kecharasoupkitchen #KasihdanPiza #ItsAllAboutYou
8 months ago
Thank you Domino's Pizza Malaysia, Kasih & Piza campaign for sponsoring 85 boxes of pizza to our friends who live on the streets. Your flavourful pizzas have put a smile on their faces. Thank you! - Vivan @ Kechara Soup Kitchen #kecharafoodbank #kecharaempowerment #kecharasoupkitchen #KasihdanPiza #ItsAllAboutYou
Thank you Novo Nordisk! Your kind monetary donation and 1,320 boxes of masks will benefit many needy families under the Kechara Food Bank Program. Thank you! Much love from the needy families ~ Vivian @ Kechara Soup Kitchen #kecharafoodbank #kecharaempowerment #kecharasoupkitchen #novonordisk #novonordiskmalaysia
9 months ago
Thank you Novo Nordisk! Your kind monetary donation and 1,320 boxes of masks will benefit many needy families under the Kechara Food Bank Program. Thank you! Much love from the needy families ~ Vivian @ Kechara Soup Kitchen #kecharafoodbank #kecharaempowerment #kecharasoupkitchen #novonordisk #novonordiskmalaysia
We were graced with the presence of Tengku Zatashah & The Alice Smith School Foundation yesterday. 130 homeless were blessed to be served by them. RM 20,000 donated by Alice Smith School Foundation will benefit 100 families registered under Kechara Food Bank Program. Thank you! Much love from the needy families ~ Vivian @ Kechara Soup Kitchen #kecharafoodbank #kecharaempowerment #kecharasoupkitchen #alicesmithschoolfoundation #alicesmithschool #volunteerism #homeless
9 months ago
We were graced with the presence of Tengku Zatashah & The Alice Smith School Foundation yesterday. 130 homeless were blessed to be served by them. RM 20,000 donated by Alice Smith School Foundation will benefit 100 families registered under Kechara Food Bank Program. Thank you! Much love from the needy families ~ Vivian @ Kechara Soup Kitchen #kecharafoodbank #kecharaempowerment #kecharasoupkitchen #alicesmithschoolfoundation #alicesmithschool #volunteerism #homeless
Thanks to the effort of our outstation team, we were able to mobilise food provisions to 600 families living in Kelantan, Penang, Negeri Sembilan, Melaka and Johor during the Raya period with each of these families receiving RM200 worth of provisions. Adding onto the current 368 families in Klang Valley, a total of 968 families were benefitted from this. Special thanks to the sponsors who have contributed especially Hong Leong Foundation and partially from Tesco Malaysia (where we also ordered the provisions from). ~ Vivian @ Kechara Soup Kitchen
10 months ago
Thanks to the effort of our outstation team, we were able to mobilise food provisions to 600 families living in Kelantan, Penang, Negeri Sembilan, Melaka and Johor during the Raya period with each of these families receiving RM200 worth of provisions. Adding onto the current 368 families in Klang Valley, a total of 968 families were benefitted from this. Special thanks to the sponsors who have contributed especially Hong Leong Foundation and partially from Tesco Malaysia (where we also ordered the provisions from). ~ Vivian @ Kechara Soup Kitchen
So glad that our soup kitchen operations are back in full swing. Good to see the clients are observing the SOPs. Some of them lost their job during MCO and ended up on the streets. Special thanks to our sponsors and volunteers for the great support! - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
11 months ago
So glad that our soup kitchen operations are back in full swing. Good to see the clients are observing the SOPs. Some of them lost their job during MCO and ended up on the streets. Special thanks to our sponsors and volunteers for the great support! - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
From serving cooked food to the homeless clients on the streets to mobilising provisions to the needy individuals in PPRs and shelters, we thank everyone of our Johor Bahru team for their kind contributions and effort to make it for the needy despite all the challenges! - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
11 months ago
From serving cooked food to the homeless clients on the streets to mobilising provisions to the needy individuals in PPRs and shelters, we thank everyone of our Johor Bahru team for their kind contributions and effort to make it for the needy despite all the challenges! - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
More photos taken from our "Hari Raya Hampers" distribution this week. Making sure everyone of our clients have something to be cheerful about. Apart from food, daily used items such as hygiene products, kitchen utensils, assorted fabric items, stationary items and toys were also included into our hamper bags making it extra heavier this month! Food items alone were about 35kg per family! Taking this opportunity to wish everyone of our Muslim volunteers, friends, supporters and clients a Selamat Hari Raya Aidilfitri and Maaf Zahir Batin. No doubt this year's celebration will be very different but appreciate everyone is safe and protected from the pandemic. We are in this together and let's work to fight this pandemic together! Thanking all sponsors and donors for the generous support enabling us to continue serve the needy with food, love and care. Big shoutout too to our wonderful team which already depleted by our very own strict SOP. All of you who worked tirelessly behind the s
12 months ago
More photos taken from our "Hari Raya Hampers" distribution this week. Making sure everyone of our clients have something to be cheerful about. Apart from food, daily used items such as hygiene products, kitchen utensils, assorted fabric items, stationary items and toys were also included into our hamper bags making it extra heavier this month! Food items alone were about 35kg per family! Taking this opportunity to wish everyone of our Muslim volunteers, friends, supporters and clients a Selamat Hari Raya Aidilfitri and Maaf Zahir Batin. No doubt this year's celebration will be very different but appreciate everyone is safe and protected from the pandemic. We are in this together and let's work to fight this pandemic together! Thanking all sponsors and donors for the generous support enabling us to continue serve the needy with food, love and care. Big shoutout too to our wonderful team which already depleted by our very own strict SOP. All of you who worked tirelessly behind the s
Our team have been working extra hours for the past few weeks to deliver provisions and hamper goodies to the needy families before Hari Raya! Heart warming to see the smiling faces of our recipients upon receiving 3 bags full of food and daily used items. Thanks to everyone of you who have contributed to our foodbank enabling us to give all our recipients (especially those celebrating) a Raya to remember! - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
12 months ago
Our team have been working extra hours for the past few weeks to deliver provisions and hamper goodies to the needy families before Hari Raya! Heart warming to see the smiling faces of our recipients upon receiving 3 bags full of food and daily used items. Thanks to everyone of you who have contributed to our foodbank enabling us to give all our recipients (especially those celebrating) a Raya to remember! - Vivian @ Kechara Soup Kitchen
Thankful to all donors and those who have been committed in contributing not just money but time over the past testing weeks to help us ease the work of our frontliners and also the livelihood of the needy, their struggles over this pandemic period seemed a little easier to bear with because of your contributions! - Vivian @Kechara Soup Kitchen
12 months ago
Thankful to all donors and those who have been committed in contributing not just money but time over the past testing weeks to help us ease the work of our frontliners and also the livelihood of the needy, their struggles over this pandemic period seemed a little easier to bear with because of your contributions! - Vivian @Kechara Soup Kitchen
KSDS Level 2 virtual class, Lin Mun KSDS
12 months ago
KSDS Level 2 virtual class, Lin Mun KSDS
KSDS Level 3 virtual class. Lin Mun KSDS
12 months ago
KSDS Level 3 virtual class. Lin Mun KSDS
Wesak 2020
1 years ago
Wesak 2020
Recycle today for a better tomorrow. KEP-Serena
1 years ago
Recycle today for a better tomorrow. KEP-Serena
Today we are having recycling at Kechara Soup Kitchen. Do drop by here if you would like to get ride of the recyclable items from home. KEP - Serena
1 years ago
Today we are having recycling at Kechara Soup Kitchen. Do drop by here if you would like to get ride of the recyclable items from home. KEP - Serena
Highlights from the Shize Peaceful Fire Puja: Seen here is Bam, Vajrayogini’s seed syllable and also Kechara's logo. - shared by Pastor Antoinette
1 years ago
Highlights from the Shize Peaceful Fire Puja: Seen here is Bam, Vajrayogini’s seed syllable and also Kechara's logo. - shared by Pastor Antoinette
Highlights from the Shize Peaceful Fire Puja: More melted butter was offered. - shared by Pastor Antoinette
1 years ago
Highlights from the Shize Peaceful Fire Puja: More melted butter was offered. - shared by Pastor Antoinette
H.E. Zawa Rinpoche in deep concentration. - shared by Pastor Antoinette
1 years ago
H.E. Zawa Rinpoche in deep concentration. - shared by Pastor Antoinette
Geshela is seen here wearing ceremonial hat called tsoksha. - shared by Pastor Antoinette
1 years ago
Geshela is seen here wearing ceremonial hat called tsoksha. - shared by Pastor Antoinette
The Shize Fire Puja was performed according to scriptural sources. - shared by Pastor Antoinette
1 years ago
The Shize Fire Puja was performed according to scriptural sources. - shared by Pastor Antoinette
To find out more about the substances offered during jinsek/fire puja, have a read here: http://bit.ly/WhatIsFirePuja - shared by Pastor Antoinette
1 years ago
To find out more about the substances offered during jinsek/fire puja, have a read here: http://bit.ly/WhatIsFirePuja - shared by Pastor Antoinette
More about the symbolism of the offering items here: http://bit.ly/WhatIsFirePuja - shared by Pastor Antoinette
1 years ago
More about the symbolism of the offering items here: http://bit.ly/WhatIsFirePuja - shared by Pastor Antoinette
Amongst all pujas, the fire puja is considered the king of all Pujas. It is the most powerful of all pujas within Tibetan Buddhism and its purpose is basically to remove all obstacles and its stains to enlightenment.
1 years ago
Amongst all pujas, the fire puja is considered the king of all Pujas. It is the most powerful of all pujas within Tibetan Buddhism and its purpose is basically to remove all obstacles and its stains to enlightenment.
The Promise
  These books will change your life
  Support Blog Team
Lamps For Life
  Robe Offerings
  Vajrayogini Stupa Fund
  White Tara Mantra Bank Project
  Dana Offerings
  Soup Kitchen Project
 
Zong Rinpoche

Archives

YOUR FEEDBACK

Live Visitors Counter
Page Views By Country
United States 5,659,990
Malaysia 4,449,365
India 1,927,817
Nepal 829,316
Singapore 817,886
United Kingdom 767,917
Bhutan 673,188
Canada 662,698
Australia 506,692
Philippines 421,636
Indonesia 394,632
Germany 305,973
France 282,901
Brazil 215,027
Vietnam 191,639
Thailand 189,367
Taiwan 188,205
Italy 150,505
Spain 140,686
Mongolia 137,690
Portugal 131,925
Netherlands 130,655
Turkey 122,142
United Arab Emirates 114,446
Russia 102,508
Sri Lanka 100,002
South Africa 94,820
Romania 94,808
Hong Kong 94,765
Mexico 85,574
China 78,976
Myanmar (Burma) 78,860
New Zealand 78,444
Japan 76,151
Switzerland 75,484
South Korea 65,701
Cambodia 62,929
Pakistan 61,343
Bangladesh 58,013
Total Pageviews: 22,271,870

Login

Dorje Shugden
Click to watch my talk about Dorje Shugden....